1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye Yeni Anayasa İçin Uzlaşma Arayışında

Türkiye Yeni Anayasa İçin Uzlaşma Arayışında

featured

Bakan Tunç, Çankaya Köşkü’nde, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’un başkanlığında gerçekleştirilen Hukuk Politikaları Kurulu Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Tunç, politika kurullarının, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hayata geçirilen önemli tavsiye mekanizmaları olduğuna dikkat çekti.

Bakanlık faaliyetlerinde Hukuk Politikaları Kurulu’ndan kapsamlı şekilde yararlandıklarını aktaran Tunç, Türkiye’nin son 23 yıllık süreçte, özellikle hukukun üstünlüğünün sağlanması, adaletin vesayetçi anlayıştan arındırılması ve demokratikleşme konularında önemli adımlar attığına vurgu yaptı.

Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin sessiz devrim niteliğinde reformlara imza attığını belirtti. 27 Nisan e-bildirisi üzerinden geçen zamanın ardından o günün muhtıraya karşı direnişin, sonraki darbelerin önlenmesi açısından bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Hukuk alanındaki reformların başında mevzuatın yenilenmesi geldiğini belirten Tunç, 80 yıldır geçerliliğini yitiren yasaların günümüz ihtiyaçlarına göre nasıl yenilendiği üzerinde durdu. Anayasada yapılan değişikliklerin de hukuk devleti ilkesinin pekiştirilmesi açısından önemli reformlar olduğunu dile getirdi.

“TÜRKİYE’NİN YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYACI VAR”

Bakan Tunç, anayasadaki vesayetçi unsurları azaltma konusunda yaptıkları düzenlemeleri hatırlatarak, mevcut anayasayı bir darbe anayasası olarak nitelendirdi. “Darbeciler tarafından yazılmış olması bile başlı başına bir değişiklik için geçerli bir sebep” diyen Tunç, geçmişteki ve mevcut dönemlerde yapılan değişikliklerin anayasadaki tutarlılığı bozduğuna dikkat çekti. Mevcut durumda kurumlar arasında görüş ayrılıklarına yol açan çeşitli maddelerin yorumlanmasında sorunlar yaşandığını belirtti. Bu nedenle Türkiye’nin yeni bir anayasaya duyduğu ihtiyacın önemini vurgulayan Tunç, bu hedefe ulaşmak için kararlılıklarını sürdürdüklerini vurguladı. Yeni anayasa hedefiyle ilgili Hukuk Politikaları Kurulu’nun sürekli kamuoyuna açıklamalarda bulunduğunu hatırlatarak, ilerleyen süreçte bu konunun daha fazla önemsemesi gerektiğini dile getirdi. Uzlaşmanın önemine işaret eden Tunç, Meclis’teki milletvekillerinin ve partilerin bu konuda bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yargı teşkilatının planlı bir reform sürecinde olduğunu belirten Tunç, bu çerçevede birçok yargı paketinin Meclis’ten geçtiğini kaydetti. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin gecikmeyen, öngörülebilir bir adalet sistemi vizyonuyla hazırlandığını ifade eden Tunç, Cumhurbaşkanı’nın adalet politikalarını ve hukukla ilgili vaatlerini gerçekleştirmek için buradayız. Bu süreç, demokrasinin bir gereği olduğunu ekledi.

Kurula yeni katılan üyeleri tebrik eden Tunç, onlara çalışmalarında başarılar diledi.

“YENİ ANAYASANIN HERKES TARAFINDAN İSTENDİĞİ BİR MECLİS ARİTMETİĞİ VAR”

Mehmet Uçum, politika kurullarının kuruluşlarından bu yana gönüllü bir şekilde, herhangi bir ücret almadan çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’nin gündeminde olan yeni anayasaya yönelik Hukuk Politikaları Kurulu olarak tutumlarını dile getirdi. “Meclisimizin, Terörsüz Türkiye hedefine ulaştıktan sonra, Türkiye’ye yeni bir anayasayı geniş bir destek ile kazandıracağına inanıyoruz. Tarihte ilk kez herkesin istemiş olduğu bir Meclis aritmetiğine ve halktaki taleplerin olgunlaştığı bir döneme girdik” dedi.

Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığında 2009 yılında 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan edildiğini hatırlatarak, bu konudaki mücadelenin yıllarca sürdüğünü belirtti. “Bütün işçilerin, emekçilerin bayramı olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nı kutluyorum” ifadesini kullandı.

Toplantıya ayrıca Adalet Bakan Yardımcıları Niyazi Acar ve Hurşit Yıldırım ile kurul üyeleri de katıldı.

Türkiye Yeni Anayasa İçin Uzlaşma Arayışında
Yorum Yap
Bizi Takip Edin