İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 2 bin yetişkinin uyku pozisyonları incelendiğinde, en yaygın tercih edilen pozisyonun sağ tarafa dönük yatmak olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, her uyku pozisyonunun sağlık açısından farklı etkileri olduğunu ve bazı pozisyonların özellikle kaçınılması gerekenler arasında yer aldığını vurguluyor.
Benenden Health adlı sağlık kurumunun desteklediği çalışmada, katılımcıların beşte birinin uyku alışkanlıklarının genel sağlıkları üzerindeki etkisini önemsemediği tespit edildi. Ancak uzman görüşlerine göre, yanlış uyku pozisyonları omurga, eklem ve sinir sisteminde önemli sorunlara yol açabilmektedir.
Benenden Health’ten Dr. Cheryl Lythgoe, horlama veya uyku apnesi yaşayan bireyler için ideal uyku pozisyonunun yan yatmak olduğunu ifade etti. Ayrıca, mide ekşimesi veya sindirim sorunları yaşayanlar için sol tarafa dönerek yatmanın en sağlıklı alternatif olduğunu belirtti.
YÜZ ÜSTÜ YATMAK CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR
Dr. Lythgoe, yüz üstü uyumanın omurga, boyun ve bel bölgesinde aşırı baskı yaratarak kronik ağrılar ve solunum problemleri ortaya çıkarabileceği konusunda dikkat çekiyor. Benzer şekilde, çok sıkı bir cenin pozisyonunda yatmanın da omurganın doğal hizasını bozarak uyku kalitesini negatif yönde etkileyebileceği biliniyor.
Sağlık kuruluşunun baş fizyoterapisti Jordan Dehara, uyku sırasında vücut üzerindeki baskıyı azaltmak adına yastık kullanımının önemine işaret etti. Yastıkların bacaklar arasında kullanılması veya dizlerin altına yerleştirilmesi, sırt üstü uyurken bel ve kalça üzerindeki yükü hafifletebilir. Ayrıca, uygun yastık seçiminin boyun ve omurga sağlığı için kritik olduğu ifade ediliyor.
AĞRILARLA UYANANLARIN ÇOĞU ÇÖZÜM ARAMIYOR
Araştırmaya katılanların %40’ı sabahları ağrı, sızı ve sertlik hissi ile uyandıklarını bildirdi. Bu şikayetler arasında en yaygın olanlar boyun tutulması (%31), kas ağrısı (%29) ve baş ağrısı (%15) olarak sıralanıyor. İlginç bir şekilde, katılımcıların %70’i bu sorunları için herhangi bir tedavi ya da çözüm arayışında bulunmamış.
Tedavi arayışına girenlerin %40’ı düzenli egzersizi tercih ederken, %34’ü reçetesiz ağrı kesicilere yönelmiş. Fakat yalnızca %14’lük bir kesim, uyku kaynaklı ağrıları için bir sağlık uzmanına başvurmuş.