1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankaları Enflasyon İkilemiyle Yüzleşiyor

Merkez Bankaları Enflasyon İkilemiyle Yüzleşiyor

featured

Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken, ABD’nin korumacı ticaret politikalarının küresel ekonomi üzerindeki yarattığı belirsizlikler, merkez bankalarını daha temkinli bir yaklaşım benimsemeye zorlamaktadır.

Küresel düzeyde etkili olan merkez bankaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın sık sık değişen tarife söylemleri ve artan belirsizlikler ışığında para politikalarını ayarlamakta zorlanıyor. Bu dönemde pek çok merkez bankası, politika metinlerinde küresel ekonomik belirsizliklere dikkat çekerken, enflasyon ve resesyon arasında bir denge sağlamaya çalışıyor.

ABD’nin "Önce Amerika" politikası doğrultusundaki tarife uygulamalarının, enflasyonist baskıları artırabileceği ve ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyebileceğine dair endişeler, dünya genelindeki ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izleniyor.

Nisan ayında Kanada Merkez Bankası (BoC), Avustralya Merkez Bankası (RBA), Güney Kore Merkez Bankası, Polonya Merkez Bankası ve Macaristan Merkez Bankası (MNB) politika faizlerini sabit tutma kararı aldı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Yeni Zelanda Merkez Bankası ise faiz oranlarını düşürmeye giderken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz artırımını tercih etti.

ECB RESESYON RİSKİYLE HAREKET EDİYOR

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü. Yılın üçüncü yönetim kurulu toplantısında alınan kararlarla birlikte, mevduat faiz oranı yüzde 2,50’den yüzde 2,25’e çekildi. ECB, ayrıca refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini de 25’er baz puan indirdi. Yapılan açıklamada, faiz oranlarının düşürülmesinin enflasyon görünümü ve para politikası iletim gücü temelinde alındığı belirtildi.

Enflasyonun düşüş sürecinin ilerliyor olması olumlu bir gelişme olarak vurgulandı ancak artan ticari gerilimlerin büyüme görünümünü olumsuz etkilediğine dikkat çekildi. ECB Başkanı Christine Lagarde, basın toplantısında ticari risklerin ekonomik büyümeye yönelik aşağı yönlü etkilerini dile getirerek, Avro Bölgesi’nin ihracatçıları için yeni engellerin doğduğunu hatırlattı. Lagarde, uluslararası ticaretteki kesintilerin, yatırımları olumsuz etkilediğini belirtti.

YENİ ZELANDA VE HİNDİSTAN FAİZ İNDİRİMİNE GİTTİ

Yeni Zelanda Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 3,50’ye çekti. Yapılan açıklamada, yıllık tüketici enflasyonunun hedef bandının orta noktasına yakın kalmayı sürdürdüğü bildirildi. Özellikle ABD’de tarife artışlarının, ticaret ortaklarından gelen misillemelerle birlikte küresel büyüme üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği kaydedildi.

Hindistan Merkez Bankası da, temel repo faizini 25 baz puan indirerek para politikasını "nötr"den "destekleyici" bir konumda güncelledi. Para Politikası Kurulu, bu değişiklikle, küresel ekonomik görünümdeki belirsizliklerin arttığını ve yeni zorluklar oluşturduğunu kaydetti.

KANADA VE GÜNEY KORE NİSAN’DA POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRDİ

Kanada Merkez Bankası (BoC), izlediği parasal gevşemenin ardından politika faizini yüzde 2,75’te sabit tutma kararı aldı. Banka, ABD’nin ticaret politikasındaki belirsizliklerin büyüme ve enflasyon beklentilerini olumsuz etkilediğini açıkladı. Güney Kore Merkez Bankası da politika faizini değiştirerek yüzde 2,75 seviyesinde sabit bıraktı.

CBR PARA POLİTİKASINI SIKI TUTMAYA DEVAM EDİYOR

Rusya Merkez Bankası (CBR), politika faizini yüzde 21’de sabit tuttu. Açıklamada, mevcut enflasyonist baskıların güçlü kalmasına rağmen düşüş gösterdiği ifade edildi. CBR, enflasyonun hedefe dönmesi için parasal koşulları gerektiği ölçüde sıkı tutacağını belirtti.

Polonya Merkez Bankası, nisan ayında politika faizini olduğu gibi yüzde 5,75 seviyesinde bırakırken, Macaristan Merkez Bankası (MNB) da politika faizini sabit tutmaya devam etti.

TCMB 350 BAZ PUAN FAİZ ARTIRDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46’ya yükseltti. Açıklamada, enflasyonun ana eğiliminin gerilemesine rağmen, nisan ayındaki finansal piyasa gelişmelerinin enflasyonu etkileyebileceği belirtildi. Duyuruda, küresel ticaretteki artan korumacı eğilimlerin de dikkatle takip edileceği ifade edildi.

TCMB’nin bir sonraki faiz kararı 19 Haziran 2025 tarihinde açıklanacak.

Merkez Bankaları Enflasyon İkilemiyle Yüzleşiyor
Yorum Yap
Bizi Takip Edin