Bilgisayarlar ve elektronik cihazlarla işlenen bilginin köken aldığı alana ‘bilişim’ denir. Bu alan, teknik, ekonomik ve toplumsal iletişimde kullanılan bilgilere dayanan bir bilim dalı olarak, insan yaşamının pek çok yönünü etkilemektedir.
Bilişimin önemini vurgulamak amacıyla her yıl 1-7 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’de ‘Bilişim Haftası’ etkinlikleri düzenlenmektedir. Bugün itibarıyla başlayan bu haftada, TÜBİTAK tarafından bilişimin yaşamımızdaki yeri ve önemi konusunda farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir.
Binlerce etkinlik
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bu özel hafta boyunca 200’den fazla etkinlik organize etmektedir. Bu etkinlikler arasında, 131 DENEYAP Teknoloji atölyesinde 19 bin 271 öğrencinin katılımıyla bilime ilham vermiş olan bilim insanlarına dair kısa filmler izlenecek, atölye çalışmaları, robotik ve kodlama etkinlikleri düzenlenecektir. Ayrıca, ‘Genç Bilim’ adlı proje, her akşam 20:00-20:30 saatleri arasında canlı bilgi yarışması düzenleyecektir.
Zararı da anlatılacak
Bu hafta boyunca bilişimin sağladığı avantajların yanı sıra potansiyel zararları da ele alınacaktır. İnsanların bilişimin olumsuz etkilerinden nasıl korunabileceklerine dair bilinçlendirici bilgiler sunulacaktır. İnternette dikkatli davranmak, bilginin kaynağını sorgulamak, ulaşılan bilgileri karşılaştırmak, internet sitelerinin güvenilirliğini kontrol etmek ve SMS ve e-posta mesajlarına karşı dikkatli olmak gibi önlemler üzerinde yoğunlaşılacaktır.
Bağımlılığa dikkat!
Bilişim Haftası kapsamında bağımlılık konusuna da özel bir vurgu yapılacaktır. Teknolojik gelişmelerin tetiklediği bağımlılık sorunlarına dikkat çekilirken, internette uzun süre geçirmenin, sosyal medya bağımlılığına dönüşmesinin ve sosyal yaşamdan ödün vermenin doğurabileceği tehlikeler anlatılacaktır. Ayrıca, bilişim teknolojisinin yanlış kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek fiziksel sorunlar, göz, boyun ve beden bozuklukları gibi sağlık tehlikeleri de bu hafta içerisinde ele alınacaktır.