Girne’de bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, ev sahibi KKTC Aksakalı İsmail Bozkurt, Azerbaycan Aksakalı Hasan Hasanov, Kazakistan Aksakalı İkram Adırbek, Kırgızistan Aksakalı Apas Dzhumagulov, Özbekistan Aksakalı Sadıkcan Turdiyev ve TDT yetkilileri ile çeşitli kurum temsilcileri katıldı.
Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, toplantının KKTC’de düzenlenmesinin özel bir anlam taşıdığını belirtti ve bu bölgenin Semerkand Zirvesi’nde TDT’nin gözlemci üyesi olduğunu ifade etti.
KKTC’nin o zamandan beri TDT içerisinde gözlemci üye olarak aktif görevde bulunduğunu söyleyen Yıldırım, ayrıca havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e de ev sahipliği yaptığını hatırlattı.
TEKNOFEST’in, Türkiye’nin teknoloji, yapay zeka ve savunma sanayisindeki ilerlemesini açıkça gözler önüne serdiğini vurgulayan Yıldırım, Aksakallar heyeti olarak bu etkinliğin açılışına katıldıklarını ve katılımcıların coşkusunu paylaştıklarını aktardı.
Yıldırım, ayrıca heyet olarak KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile görüşerek hedefler ve projeler üzerine değerlendirme imkanı bulduklarını dile getirdi.
Türk Dünyasının Ortak Yolculuğu
Konsey Başkanı Yıldırım, “Bugün burada Türk dünyasının ortak yolculuğuna yeni bir güç ve ivme katmak için toplandık.” dedi.
Türk dünyasının güçlenmesi, ekonomik entegrasyon, sürdürülebilir kalkınma ve dijital geleceğin önemi üzerinde duran Yıldırım, Bişkek Zirvesi’nde Türk dünyasının 2040 vizyonunu gerçekleştirecek 16 farklı anlaşma ve kararın imzalandığını belirtti.
Orta Koridor’un güçlendirilmesinin önemine değinen Yıldırım, Doğu ile Batı arasındaki ticaretin seyrinin büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu alanda Orta Koridor’un zaman ve maliyet açısından avantaj sağladığını ifade etti.
Binali Yıldırım, Orta Koridor’un tarihi önemini de vurgulayarak, geçmişte farklı isimlerle anıldığını ve Türk devletleri ailesindeki tüm ülkelerin bu güzergah üzerinde yer aldığını aktardı.
Refahın artırılması ve Türk devletleri arasında ekonomik entegrasyonun sağlanmasının Orta Koridor’un etkin kullanımıyla mümkün olacağını belirten Yıldırım, bu koridorun Doğu-Batı hattındaki enerji güvenliğini sağlamada da önemli bir rol oynadığını söyledi.
Pazar çevresindeki TDT üyesi ülkelerin zengin doğal gaz ve hidrokarbon yataklarına sahip olduğuna dikkat çeken Yıldırım, son yıllarda iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha fazla hissedilir hale geldiği görüşünü paylaştı.
Yıldırım, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda iklim değişikliğiyle ilgili konuların detaylıca ele alındığını aktardı.
TDT’nin 20-22 Mayıs’ta Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Gayriresmi Liderler Zirvesi’ni gerçekleştireceğini hatırlatan Yıldırım, burada önemli gelişmelere tanıklık edeceklerini ifade etti. Özbekistan’ın Türk Kültür ve Miras Vakfı’na üyeliği ile Türkmenistan’ın Türk Akademisi ve Türk Kültür Miras Vakfı’na gözlemci üyeliği gibi kararların alınacağını duyurdu.
Yıldırım, Budapeşte’de gerçekleştirilen 16. Aksakallar toplantısı ve bu toplantıda alınacak kararların, ekim ayında Azerbaycan’da yapılacak liderler zirvesinde Türk dünyasının devlet başkanlarına sunulacağını belirtti.
Ortak alfabe çalışmalarının tamamlandığını anımsatan Yıldırım, 34 harften oluşan ortak alfabenin hayata geçirilmesi için üye devletlere gerekli bildirimlerin yapıldığını ifade etti.
Gündemdeki diğer konulara değinen Yıldırım, ortak Türk tarihinin daha geniş bir çerçevede ele alınması ve varoluş tarihinden günümüze kadar tüm tarafların kabul edebileceği bir ortak tarih yazımının gelecek nesillere olan sorumlulukların gereği olduğunu aktardı.
Yıldırım, “Bu toplantı, özellikle son günlerde Kuzey Kıbrıs ya da Güney Kıbrıs üzerinden teşkilatımıza ve üyelerimize yönelik yapılan tezviratlara karşı, Kuzey Kıbrıs’ta Türk Devletleri Teşkilatı’nın önemli bir organı olan Aksakallar toplantısının yapılmasının en güzel ve en açık cevabıdır.” şeklinde konuştu.
Basına kapalı olarak devam eden toplantıda, önceki toplantıların değerlendirilmesi, TDT’nin faaliyetleri, yeni yol haritaları, bir sonraki toplantının yeri, ortak alfabe, ortak tarih ve düşük irtifa uydu altyapısı gibi konuların ele alınması bekleniyor.
Aksakallar Konseyi, Kurucu Nahçıvan Anlaşması çerçevesinde Zirve ve Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndan sonra Teşkilatın en yüksek üçüncü organı olarak kabul ediliyor. Bu organın 17. toplantısının KKTC’de yapılması ise büyük bir öneme sahip olarak değerlendiriliyor.