1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’nin Deprem Tehlike Haritası Yayınlandı!

Türkiye’nin Deprem Tehlike Haritası Yayınlandı!

featured

AFAD, Türkiye Deprem Tehlike Haritası hakkında önemli bir video yayınlayarak sosyal medya üzerinden bilgilendirmelerde bulundu. Videoda, yetkililerin açıklamaları yer aldı.

Yapılan açıklamaya göre, bu harita Ocak 2019 itibarıyla yürürlüğe girmiştir ve uzman araştırmacılar, üniversiteler ve kamu kurumları tarafından hazırlanmıştır.

Harita, belirli bir bölgenin deprem tehlikesini en büyük yer ivmesi cinsinden göstermektedir. Açıklama, “Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre, ülkemizde toplam 485 diri fay segmenti bulunmaktadır. Renk skalası, açık sarıdan koyu kırmızıya kadar değişerek ivmenin artışını ifade etmektedir.” bilgilerini içermektedir.

Haritaya erişim, “https://tdth.afad.gov.tr” adresi üzerinden sağlanabileceği belirtildi.

Türkiye'de toplam 485 diri fay segmenti bulunuyor

Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, haritanın hazırlanma süreci hakkında bilgi verdi. “Türkiye Deprem Tehlike Haritası 2019 yılında yürürlüğe girdi. Harita, 7 farklı üniversite ve uzman araştırmacılar tarafından geliştirildi. MTA tarafından oluşturulan Türkiye Diri Fay Haritası, bu haritanın temelini oluşturmaktadır. Diri fayların sayısı arttıkça haritalar güncellenmektedir.” dedi.

Videoda, geçmişteki deprem tehlikesi haritalarını gösteren Deprem Daire Başkanı Akgün, “Türkiye Deprem Tehlike Haritası, bir risk haritası değil, bir yerin deprem tehlikesini en fazla yer ivmesi değerine göre gösteren bir haritadır.” açıklamasında bulundu.

Akgün, 1996-2019 yılları arasında kullanılan eski haritada deprem tehlikesinin bölgesel olarak 1 ile 5 arasında derecelendirildiğini, mevcut haritada ise “deprem bölgesi” kavramının yerini noktasal bazlı yer ivmesi değerlerine bıraktığını belirtti.

Deprem Tehlike Haritası’na nasıl ulaşılır?

Deprem Mühendisliği Grup Başkanı Köksal, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın “https://tdth.afad.gov.tr/” adresinden e-Devlet aracılığıyla erişilebilir olduğunu aktardı.

Köksal, haritada sunulan değerlerin yerel zemin koşullarını yansıtmadığını, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın depreme dayanıklı bina tasarımı başta olmak üzere birçok alanda kullanılabileceğini belirtti.

İnşaat mühendisi Özçelik, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’ndaki ivme değerlerinin renklerle gösterildiğini ve açık sarıdan koyu kırmızıya kadar değişen renklerin, ivmenin artışını temsil ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin Deprem Tehlike Haritası Yayınlandı!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin