1. Haberler
  2. Dünya
  3. Sierra Leone’de M Çiçeği Salgını Korkutuyor!

Sierra Leone’de M Çiçeği Salgını Korkutuyor!

featured

Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’de M çiçeği (mpox) virüsü vakalarında meydana gelen artış dikkati çekiyor. Son bir haftada vakalarda yüzde 63 oranında bir yükseliş yaşandığı belirtiliyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Sierra Leone’nin, geçen hafta Afrika kıtasındaki M çiçeği vakalarının yarısından fazlasını bildirdiğini açıkladı. Yetkililerden Ngashi Ngongo, Sierra Leone’nin bu süreçte 384 doğrulanmış M çiçeği vakası kaydettiğini ve bu sayının kıtadaki toplam vakaların yüzde 50,7’sini oluşturduğunu ifade etti. Sierra Leone’nin, kıtadaki M çiçeği salgınını körüklediği konusunda uyarıda bulunuldu.

Ngongo, ocak ayında ülkede M çiçeği salgınıyla ilgili bir halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini hatırlatarak, “Sadece bir hafta içinde doğrulanmış vakalardaki bu yüzde 63’lük artış endişe verici” dedi. Ayrıca, ülkenin temaslı takibi ve laboratuvar kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı. Sierra Leone’deki tedavi merkezlerinde sadece 60 yatak bulunduğunu ifade eden Ngongo, “Aktif vaka sayısı yaklaşık 800 civarında. Bu durum, birçok hastanın evlerinde tedavi olmalarına sebep oluyor” şeklinde konuştu.

Geçen ay, Sierra Leone, 61 bin 300 doz M çiçeği aşısını sağlık çalışanlarına, yüksek risk altındaki bireylere ve 12 yaşından büyük çocuklara uygulamaya başlamıştı. Ülkede ocak ayında M çiçeği virüsünün iki kişide tespit edilmesinin ardından “acil durum” ilan edilmiş ve sınır kapılarında gözetim önlemleri artırılmıştı.

M ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

M çiçeği virüsü, fare, sincap gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden geçiş gösterebilir. Virüs, vücutta döküntülere yol açar. Döküntülere temas etmek, bu döküntülerin bulunduğu giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanımı ve vücut sıvılarıyla olan temas, bulaşmanın başlıca yollarıdır.

Virüs kapıldıktan sonra, ilk belirtiler 5 ile 21 gün içinde kendini gösterir. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, titreme gibi semptomlar gelişir. Ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gözlemlenir. Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılırken, vakaların çoğu hastalığı hafif atlatmakta ve birkaç hafta içinde iyileşmektedir.

Sierra Leone’de M Çiçeği Salgını Korkutuyor!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin