1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Uzayda Kaçak Yıldız: Gizemli Yolculuk

Uzayda Kaçak Yıldız: Gizemli Yolculuk

featured

Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi, VLT teleskobunu kullanarak Ophi takımyıldızında yer alan ve Dünya’dan 6 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan Yılancı takımyıldızına dair dikkat çekici bir görüntü elde etti. Bu görüntü, alışılmadık bir kozmik olayı gözler önüne seriyor.

İlgili fotoğrafta, Gum 80 olarak bilinen kırmızı renkli bulutsunun, merkezinde bulunan parlak mavi-beyaz bir yıldızın yaydığı yoğun radyasyon sayesinde ateşli bir renge büründüğü görülüyor.

Uzmanlar, bu dev yıldızın evrendeki en nadir ve en parlak yıldızlardan biri olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, bu yıldızın çevresine önemli etkilerde bulunduğu ifade ediliyor. Gökbilimciler, bahsi geçen yıldızın, yeni yıldızların oluştuğu bir bulutsu doğum bölgesinden kaçan bir yıldız olduğuna inanıyor.

Avrupa Güney Gözlemevi’nden yapılan açıklamada, “Bu yıldız burada olmamalıydı. Uzayda her şey göründüğü gibi değildir” ifadelerine yer verildi.

Yıldızın göçebe geçmişine dair bir ipucu, yıldızın hemen yanındaki belirgin kavisli kozmik yapıdan kaynaklanıyor. Bu yapı, yıldızın nebulanın içinden geçerken gaz ve tozları sıkıştırdığını gösteren bir iz olarak öne çıkıyor.

HD 165319 adı verilen yıldızın, bir zamanlar Kartal Nebulası’ndaki genç bir yıldız kümesinin bir parçası olduğu düşünülüyor.

Gökbilimciler, galaksimizde genellikle kaçak yıldızlar olarak bilinen birçok benzer kavisli kozmik yapının gözlemlendiğini belirtiyorlar.

Bu gözlemler, yoğun ve genç yıldız kümelerinde yer alan karmaşık yerçekimi etkileşimlerinin bir yıldızı yüksek hız kazanarak kümeden uzaklaştırdığını ve uzayda seyahat etmeye zorladığını ileri sürmektedir.

Bunun sonucunda, yıldız sürgünleri, Sh2-46 bulutsusunda olduğu gibi bir nebulanın içinde son bulmadan önce yıldızlararası boşlukta yüzlerce yıl boyunca seyahat edebilir.

Uzayda Kaçak Yıldız: Gizemli Yolculuk
Yorum Yap
Bizi Takip Edin