1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Japon Yatırımcılar, Hisselere Yöneldi!

Japon Yatırımcılar, Hisselere Yöneldi!

featured

Japon yatırımcılar, ABD gümrük tarifelerinin neden olduğu küresel piyasa dalgalanmalarının gölgesinde, Nisan ayında portföylerini yeniden düzenleme yoluna gitti. Tahvil yatırımlarından uzaklaşarak, iskontolu uluslararası hisselerden yararlanmayı tercih ettiler ve denizaşırı hisse senedi alımlarını belirgin bir şekilde artırdılar.

Pazartesi günü açıklanan Maliye Bakanlığı verilerine göre, Japon yatırımcılar denizaşırı hisse senetlerinde 3,27 trilyon yen (yaklaşık 22,37 milyar dolar) net alım gerçekleştirirken, 2005’ten bu yana en yüksek aylık toplam yabancı tahvillerden ise 1,08 trilyon yen çekti.

Kurumsal yatırımcıların uzun vadeli borçlanma senetlerinden 1,99 trilyon yen çektiği, kısa vadeli enstrümanlara ise net 906,3 milyar yen yatırım yaptığı bildirildi. Yatırım tröst hesapları, hisse senedi alımlarında 2,76 trilyon yen ile öncü olurken, bunu takip eden yatırım ortaklığı şirketleri 801,4 milyar yen değerinde yabancı hisse senedi alımı gerçekleştirdi.

Hayat sigortacıları ise 462 milyar yen değerinde yabancı hisse senedini satma yoluna giderek, üst üste dördüncü ay net satış gerçekleştirmiş oldu.

Nisan ayının başında, ABD Hazine tahvillerinin getirileri, hedge fonların kaldıraçlı işlemlerini çözmesi ve denizaşırı yatırımcıların gümrük tarifelerine yanıt olarak ABD borçlarını satmasıyla yükseldi. Ayrıca, ABD varlıklarının güvenli liman statüsüne ilişkin artan belirsizlikler de bu durumu etkiledi.

Japonya Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, Japon yatırımcılar Mart ayında ABD hisse senetlerine 2,12 trilyon yen (2014’ten bu yana en yüksek) yatırdı, Avrupa hisse senetlerindeki varlıklarını ise 21,82 milyar yen gibi mütevazı bir miktarla azalttı.

Bu arada, denizaşırı yatırımcılar Nisan ayında Japon piyasalarına 3,68 trilyon yen değerinde alım yaparak, son iki yılın en büyük aylık girişini kaydetti. Analistler, Nisan ayı başındaki alımların kurumsal reformlar ve yen istikrarına olan güvenin artmasının yanı sıra, batı piyasalarına kıyasla Japon şirketlerinin nispeten cazip değerlemeleriyle ilgili iyimserlikten kaynaklandığını belirtiyor.

Japon Yatırımcılar, Hisselere Yöneldi!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin