1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tatil Rezervasyonlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Tatil Rezervasyonlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

featured

Yaz ayları ile Kurban Bayramı’nın yaklaşması üzerine, birçok seyahat acentesinin paket tur ve otel konaklamaları için reklam ve tanıtım aktiviteleri gerçekleştirdiği, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada belirtildi.

Açıklamada, Bakanlığın bu tanıtımlar ve tüketici şikayetleri üzerine yürüttüğü incelemelerin sonuçları paylaşıldı. 2023 yılından itibaren 9 firma hakkında 7 soruşturma raporu hazırlandığı ve bunların cumhuriyet başsavcılıklarına iletildiği ifade edildi. Ayrıca, 21 firma hakkında yapılan denetimlerde yaklaşık 16 milyon lira idari para cezası kesildiği, 19 firmanın denetim sürecinin ise halen sürdüğü kaydedildi.

Tüketicilerin tatil rezervasyonlarında mağduriyet yaşamamaları için dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Bu bağlamda, sosyal medya, kısa mesaj ya da e-posta ile gelen tekliflerdeki tesis fotoğrafları, kurumsal logoların ve işaretlerin doğruluğunun sorgulanması gerektiği belirtildi. Ayrıca, tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin, ilgili resmi kayıtlarının olup olmadığını araştırmak da önem taşıyor. Tüketicilere, seyahat acenteleri ve turizm tesisleriyle ilgili bilgilerin www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden sorgulanabileceği hatırlatıldı.

Ayrıca, mesafeli sözleşmelerde seyahat acentesine veya turizm tesisine ait internet sitelerinde yer alan adres, unvan ve iletişim bilgilerine dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi. Tüketicilerin, sosyal medya üzerinden almak yerine seyahat acentesinin resmi web sitesi üzerinden işlemlerini yapmaları da öneriliyor. Satın alınan paket tur ya da konaklama ile ilgili olarak broşür veya bilgilendirme formunun da tüketiciyle paylaşılması gerektiği vurgulandı.

– PAKET TURDA FESİH HAKKI

Tüketicilerin, önceden planladıkları paket turlara katılamadığı durumlarda sözleşmeyi feshetme hakkına sahip oldukları belirtildi. Bunun için, paket turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla bildirim yapılmasının gerektiği kaydedildi. Tüketicinin, yasal yükümlülükler hariç, ödenen paket tur bedelini kesinti olmaksızın geri alabileceği ifade edildi. Paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde ise sözleşmede belirtilen bir tutar veya oran doğrultusunda kesinti yapılabileceği belirtildi.

Açıklamada, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’ndaki zorunlu sigorta hükümlerinin geçerli olduğu, ayrıca paket tur düzenleyicisinin, sözleşmenin yerine getirilmemesi ya da gerektiği gibi ifa edilmemesi durumunda tüketicinin uğradığı zararlar için sorumlu olduğu ifade edildi.

Tüketicilerin, boşa harcanan tatil zamanı için tazminat talep etme hakkının da bulunduğu vurgulandı. Seyahat acenteleri tarafından sunulan, paket tur veya otel rezervasyonunun cezai şart ödemeksizin iptaline olanak tanıyan ihtiyari sigorta uygulamasının tüketiciler açısından faydalı olduğu değerlendirildi.

Ayrıca, bireysel tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerinin yetkili olduğu hatırlatıldı. Tüketiciler, firmaların uygulamaları ya da sözleşme ihlalleri nedeniyle mağdur olmaları durumunda, 2025 yılı için 149 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine; bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurabilecekler. Tüketici mahkemelerinde dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulması gerektiği de belirtilmektedir.

Tatil Rezervasyonlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin