Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2025 İlkbahar” raporunu yayınladı.
Raporun başlığı “Küresel ekonomik belirsizlik ortamında ılımlı büyüme” olarak belirlendi. Buna göre, AB ekonomisinin 2025 yılına beklenenden daha sağlam bir başlangıç yaptığı ve bu yıl büyümenin ılımlı bir şekilde süreceği belirtildi. Ayrıca, artan küresel siyasi belirsizlik ve ticari gerilimlere rağmen 2026 yılında büyümenin biraz hızlanması bekleniyor.
Raporda, AB ekonomisinin 2025’te yüzde 1,1, 2026’da ise yüzde 1,5 oranında büyümesi öngörülürken, Avro Bölgesi ekonomisi için bu değerlerin 2025’te yüzde 0,9 ve 2026’da yüzde 1,4 olarak belirlendiği ifade edildi.
Geçtiğimiz sonbahar aylarına ait raporda, AB’nin 2025 için yüzde 1,5 ve 2026 için yüzde 1,8; Avro Bölgesi’nin ise 2025’te yüzde 1,3 ve 2026’da yüzde 1,6 oranında büyümesi bekleniyordu.
Yeni rapor ile birlikte, AB’nin 2025 ve 2026 yılı büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Avro Bölgesi içinse 2025’teki büyüme tahmini yüzde 0,4, 2026’daki ise yüzde 0,2 düşürüldü.
Raporda, “Büyüme görünümü önemli ölçüde aşağıya doğru revize edildi. Bu durum, zayıflayan küresel ticaret görünümü ve ticaret politikalarındaki yüksek belirsizlikten kaynaklanmaktadır.” ifadesine yer verildi.
Bu yıl Avusturya ekonomisinin yüzde 0,3 küçülmesi, Almanya’nın büyümemesi, Fransa’nın yüzde 0,6, İtalya’nın yüzde 0,7 ve İspanya’nın ise yüzde 2,6 oranında büyümesi bekleniyor. Gelecek yıl ise Almanya’nın yüzde 1,1, Fransa’nın yüzde 1,3, İtalya’nın yüzde 0,9 ve İspanya’nın yüzde 2 oranında büyümesi öngörülüyor.
Raporda enflasyon tahminleri de yer aldı. Buna göre, bu yıl AB’de enflasyonun yüzde 2,3, Avro Bölgesi’nde ise yüzde 2,1 olması bekleniyor. 2026’da enflasyonun AB’de yüzde 1,9, Avro Bölgesi’nde ise yüzde 1,7 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor.
Ayrıca, ABD’nin ticaret politikalarındaki korumacı değişikliklerin dünyayı büyük ölçüde hazırlıksız yakaladığına dikkat çekilen raporda, 2 Nisan tarihinde duyurulan gümrük tarifeleri artışlarının küresel ekonomide dalgalanmalara yol açtığına vurgu yapıldı.
Raporda, finansal piyasalardaki sert tepkilerin ardından tarifelerin askıya alındığına da değinilerek, ABD ticaret politikasının belirsizliğe yol açtığı ve küresel ekonomik görünüm üzerinde önemli bir yük oluşturduğu belirtildi.
ABD ve Çin arasında 12 Mayıs’ta tarifelerin kısmen geri çekilmesi konusunda varılan anlaşmanın olumlu bir gelişme olduğuna vurgu yapılırken, “Ancak tarifeler yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor ve bu durum kaçınılmaz olarak ABD-Çin ticaret akışlarının kademeli olarak azalmasına yol açacak. Dünyanın en açık ekonomisi olan AB, bu gerginliği hissetmektedir. Küresel pazarlardaki zayıf ekonomik genişleme, ihracat büyümesini yavaşlatacaktır.” denildi.
Ekonomik görünümdeki risklerin aşağı yönlü olduğuna da dikkat çekilen raporda, “Küresel ticaretin daha fazla bölünmesi, büyümeyi azaltabilir ve enflasyon baskılarını yeniden artırabilir.” değerlendirmesi yapıldı.
Türkiye’de enflasyondaki düşüşün devam etmesi bekleniyor
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, sıkı para ve maliye politikaları ile daha düşük enerji fiyatlarının etkisiyle enflasyondaki düşüşün süreceği öngörüldü.
Bütçe açığının azalması beklenirken, kamu borcunun moderat seviyelerde devam edeceği ifade edildi. Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 2,8, 2026’da ise yüzde 3,5 oranında büyümesi tahmin ediliyor.
AB Komisyonunun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “AB ekonomisi, yüksek ticari gerilimler ve artan küresel belirsizlik ortamında dayanıklılık göstermektedir.” dedi.
Dombrovskis, Avrupa’da büyümenin 2025’te ılımlı bir hızda da olsa devam etmesinin beklendiğini vurgularken, enflasyonun daha önce tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde azaldığını belirtti. Görünümdeki risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğine dikkat çeken Dombrovskis, “Bu nedenle AB içinde rekabet gücümüzü artırmak için kararlı adımlar atmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.