Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, gençlerin kararlı ve emek dolu çabalarının, ülkenin sanayi ve kalkınma hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı. “Gençliğin emeği, alın teri ve kararlılığı olmadan bu ülkenin ne sanayisi yükselebilir ne kalkınması tamamlanabilir ne de büyük ve güçlü Türkiye hayali hayata geçebilir.” ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan, Türk Metal Sendikası tarafından düzenlenen 2. Genç İşçiler Kurultayı’na katıldı. Etkinlik, Türkiye’nin sanayi gücünü temsil eden genç işçilerle 19 Mayıs gibi manevi değeri yüksek bir günde buluşma fırsatı sundu.
Işıkhan, Türkiye’nin metal sektörünün, üretim ile birlikte mühendislik ve direncin ön planda olduğu bir alan olduğunu belirtti. “Yıllık 94 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını tek başına gerçekleştiren bu sektör, otomotivden çeliğe, alüminyumdan ağır sanayiye kadar geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır.” dedi.
“İŞÇİLERİMİZİN SENDİKALAŞMA ORANI YAKLAŞIK YÜZDE 15”
Işıkhan, metal sektöründeki iş yerlerinin sayısının yaklaşık 195 bin olduğunu ve doğrudan 2 milyon kişiyi istihdam ettiğini dile getirdi. Ayrıca, 30 yaş altı genç işçi sayısının 564 bine ulaştığını vurguladı.
Bu istihdamın her yıl artmakta olduğunun altını çizen Işıkhan, “Gençlerimiz atölyelerde çalışarak, alın teri döküyor. Bu tablo, hem gurur verici hem de gelecek açısından umut verici. Ayrıca, genç işçilerin yüzde 17’sinin kadınlardan oluşması, Türk kadınının üretim sürecinde önemli bir yer edindiğini ortaya koymaktadır. Bu durumu toplumsal dönüşümün bir göstergesi olarak görüyoruz.” açıklamasında bulundu.
Bakan Işıkhan, kurultayın yalnızca bir toplanma değil, aynı zamanda bir hak arayışı ve örgütlü emeğin gücünün sergilendiği bir platform olduğunu belirtti:
“Türkiye genelinde işçilerin sendikalaşma oranı yaklaşık yüzde 15 iken, metal sektöründeki bu oran yüzde 19’dur. Sektörde 1 milyon 987 bin işçi çalışmakta ve bunlardan 382 bini sendikalıdır. Türk Metal Sendikası’nın üye sayısı ise 294 bine yaklaşmıştır. Bu başarı, alın terinin ve emeğin bir ürünüdür.”
Işıkhan, genç istihdamını önceliklendirdiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen reformların sosyal devleti güçlendirdiğini ifade etti:
1 Mayıs’ın resmi tatil olduğunu hatırlatan Işıkhan, sendikal hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığını ve çalışma yaşamında devrim niteliğindeki düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.
Metal sektöründe yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin önemli etkileri olduğunu kaydeden Işıkhan, gençlerin bu dönüşümlerdeki rolüne değindi:
“Dönüşüm gençler için yeni fırsat kapıları açmakta. Yapay zeka, otomasyon ve enerji verimliliği gibi konularda gençlerin enerjilerine ve dinamizmine ihtiyacımız var. 1 Şubat 2025’te hayata geçecek olan Ulusal İstihdam Stratejisi ile bu sektör stratejik öncelikler arasında yer almaktadır. Gençlerin nitelikli, güvenceli ve sürdürülebilir koşullarda istihdam edilmesine yönelik desteklerimiz devam edecektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonuyla genç işçilerimizin yanında olmaya ve büyük hedefler doğrultusunda mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Konuşmaların ardından Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ, Bakan Işıkhan’a halı işlemeli bir tablo hediye etti.