Bakan Vedat Işıkhan, Türk Metal Sendikası tarafından düzenlenen 2. Genç İşçiler Kurultayı’na katıldı. Etkinlik, Türkiye’nin sanayi alanında geleceği temsil eden genç işçilerin bir araya gelmesi açısından büyük bir önem taşıyor.
19 Mayıs gibi tarihî bir günde, genç işçilerle buluşmanın kendilerine büyük bir güç verdiğini belirten Işıkhan, “Gençliğin emeği ve kararlılığı olmadan bu ülkenin sanayi ve kalkınması mümkün olamaz.” şeklinde konuştu. Işıkhan, genç işçilerin ülkelerin geleceği için taşıdığı öneme dikkat çekti.
Metal sektörünün, hem üretim hem de mühendislik alanında büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Işıkhan, “Bu sektör, yıllık 94 milyar dolarlık ihracat kapasitesi ile toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 40’ını tek başına sağlıyor. Otomotivden çeliğe, alüminyumdan ağır sanayiye kadar geniş bir yelpazede yüksek katma değer üretmektedir.” dedi.
“İşçilerimizin sendikalaşma oranı yaklaşık yüzde 15”
Sektörde yaklaşık 195 bin iş yerinin faaliyet gösterdiğini ve yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlandığını açıklayan Işıkhan, metal sektöründe 30 yaş altında 564 bin gencin çalıştığını vurguladı. Bu sayının her yıl arttığını belirten Işıkhan, “Gençlerimiz üretime aktif olarak katılıyor. Bu durum hem bizleri gururlandırıyor hem de geleceğe dair umut veriyor.” dedi. Ayrıca, bu gençlerin yüzde 17’sinin kadınlardan oluştuğunu belirterek, Türk kadınının üretimin merkezinde yer aldığını ifade etti.
Kurultayın, işçi haklarının ve örgütlü emeğin gücünün sembolü olduğunu kaydeden Işıkhan, “Türkiye genelinde işçilerimizin sendikalaşma oranı yüzde 15, metal sektöründe ise bu oran biraz daha yüksek, yüzde 19. Bugün metal iş kolunda 1 milyon 987 bin işçi çalışmakta ve bunların 382 bini sendikalıdır.” ifadelerini kullandı. Türk Metal Sendikası’nın üyelik sayısının 294 bine yaklaştığını belirten Işıkhan, bu başarının alın terinin ve emeğin bir neticesi olduğunu belirtti.
“Özellikle genç istihdamı için sektörü önceliklendirdik”
Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirilen reformların sosyal devleti güçlendirdiğini ve çalışma hayatına yeni bir bakış açısı kazandırdığını söyledi. 1 Mayıs’ın resmi tatil olduğunu hatırlatan Işıkhan, sendikal hakların güvence altına alındığının altını çizdi.
Metal sektörünün yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeden önemli ölçüde etkilendiğine dikkat çeken Işıkhan, bu dönüşümün gençler için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti. “Yapay zeka, otomasyon ve verimlilik gibi alanlarda gençlerin yeteneklerine ihtiyaç duyuyoruz.” ifadelerini kullanan Işıkhan, Ulusal İstihdam Stratejisi çerçevesinde genç istihdamı için bu sektörü öncelikli hale getirdiklerini aktardı.
Gençlerin daha nitelikli ve güvenceli bir ortamda istihdam edilmesine yönelik çalışmalara devam edeceklerini belirten Işıkhan, Bakanlık olarak genç işçilerin yanında olmaya, sendikalarla işbirliği yaparak büyük hedeflere yönelmeye devam edeceklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ, Bakan Işıkhan’a halı işlemeli bir tablo hediye etti.