İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve görevden uzaklaştırılan tutuklu başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki yolsuzluk iddialarına yönelik başlatılan soruşturmada ilerleme kaydedildi. Söz konusu soruşturma çerçevesinde, firari şüpheli Murat Gülibrahimoğlu’na ait şirkette genel müdür olarak görev yapan Yağmur Cansu Y. ve müdür yardımcısı Adem B. ‘şüpheli’ sıfatıyla Savcılık’a ifade verme sürecine girdi.
“Sahada İBB ile ilk görüşmelerimizi maden işletmek amacıyla yapmıştık; ancak hafriyat ve döküm işlemleri sonrasında derin ıslah ve yol yapımına yönelik gelişmeler yaşandı.”
Kimlik tespitinde harita mühendisi olduğunu ifade eden Yağmur Cansu Y., ifadesinde Güney Cebeci sahasının satın alınmasına ilişkin yapılan görüşmelerde aktif rol oynadığını belirtti. “Güney Cebeci döküm sahasında MAPEK onaylı protokol çerçevesinde birçok faaliyet yürütülmektedir. Bunlar arasında dolgu sahası çalışmaları da yer almakta. Ancak bu dökümlerin fiş veya fatura karşılığında muhatapların olup olmadığı konusunda bir bilgim yok” dedi. Ayrıca, kamyonların nereden geldiği hakkında da hiçbir bilgisi olmadığını ekledi.
Yağmur Cansu Y., Murat Gülibrahimoğlu ve İbrahim Bülbüllü’nün maden sahasının satın alma süreçlerinde tanıştığını, bu süreçte İbrahim Bülbüllü’nün sürekli orada bulunduğunu ifade etti. Fatih Keleş’in ise sonraki dönemlerde tanıdığı biri olduğunu söyleyerek, İBB veya İSFALT’ın bu maden ocağına yönlendirme yaptığını düşündüğünü vurguladı.
“Kendilerini İSFALT’ın yönlendirdiğini biliyorum; bu kişiler huzur hakkı ödemeleri alıyordu.”
Şüpheli Adem B. ifadesinde, Kuzey İstanbul Gayrimenkul ve Danışmanlık A.Ş. firmasında çalıştığı dönemde, firmanın 2021 yılında Kuzey Cebeci Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 20’lik hissesi ile Güney Cebeci Madencilik Ticaret A.Ş.’nin yüzde 70’lik hissesini devraldığını aktardı. “Devir sırasında Murat Gülibrahimoğlu’nun ‘ben burada emanetçiyim, bu hisselerin hepsini İSFALT’a devir edeceğim’ dediğine şahit oldum” diye ekledi. Adem B., İbrahim Bülbüllü ve Fatih Keleş’in Murat Gülibrahimoğlu ile olan ilişkilerinin 2021’in sonlarına doğru başladığını belirtip, bu kişilere huzur hakkı olarak ödemeler yapıldığını ifade etti.
“125 milyon lira şirketin yarısının devri için para göndermişti, ancak herhangi bir devir işlemi gerçekleşmedi.”
Adem B., ifadesinin devamında Gülibrahimoğlu’nun gizli bir ortağının bulunmadığını, ancak Fatih Keleş’in 2024 yılı Kasım ayında Murat Gülibrahimoğlu’nun hesabına 125 milyon lira para gönderdiğini belirtti. “Fakat bu, hiçbir devir işlemi gerçekleştirilmedi. Şirketin değerlemesi ise 7-8 milyar lira arasında” şeklinde konuştu. Adem B., şirketlerinin kendi muhasebe birimlerinin olduğunu, ancak iki şahsın 2021 sonrasında dahil olduklarını ve bu kişilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle bağlantılı olduğuna inandığını ifade etti. Son olarak, herhangi bir suça karışmadığını ve gayri hukuki bir işte bulunmadığını vurguladı.