Deniz seviyelerinin giderek yükselmesiyle ilgili uyarılarda bulunan buzulbilimci Jonathan Bamber, “Modern uygarlıktan bu yana hiç tanık olmadığımız ölçeklerde büyük bir kara göçü göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Bir araştırmaya göre, dünya küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecede tutmayı başarabilse bile, buzul tabakalarının erimesi deniz seviyesinin birkaç metre yükselmesine ve kıyı bölgelerinden büyük göçlere yol açacak.
CNN International’da yayımlanan haberde, bir grup uluslararası bilim insanının Grönland ve Antarktika buz tabakalarının korunması için güvenli ısınma sınırını belirleme amacıyla başladığı çalışmalara yer verildi. Bilim insanları, uydular, iklim modelleri ve çeşitli geçmiş verilerden elde ettikleri kanıtlarla araştırmalarını sürdürdü.
Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bulgular, endişe verici bir tabloyu gözler önüne serdi.
2,9 DERECEYE DOĞRU GİDİYOR
Dünya, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerini önlemek amacıyla küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlama taahhüdünde bulunmuştu. Ancak, bu hedefe yaklaşmanın çok üzerinde, dünya şu an 2100 yılına kadar 2,9 dereceye kadar ısınma yolunda ilerliyor. Communications Earth and Environment dergisinde yayımlanan çalışmanın en çarpıcı bulgusu ise, 1,5 derecenin bile buz tabakalarını korumaya yetmeyebileceği oldu.
FELAKET BOYUTUNDA YÜKSELMEYİ TETİKLEYEBİLİR
Bilim insanlarının değerlendirmelerine göre, dünya mevcut ısınma seviyesini 1,2 derecede korusa dahi, bu durum buz tabakalarının hızla erimesine ve deniz seviyesi yükselmesinin feci boyutlara ulaşmasına yol açabilir.
Grönland ve Antarktika buz tabakaları, küresel deniz seviyesini yaklaşık 65 metre yükseltebilecek kadar tatlı su barındırıyor. 1990’lardan bu yana buzul kaybı dört kat artarak yılda yaklaşık 370 milyar ton seviyesine ulaştı. Buz tabakalarının erimesi, deniz seviyesinde en büyük artışı sağlayan etkenlerden biri olup, yıllık deniz seviyesi yükselme oranı son 30 yılda iki katına çıkmıştır.
YÜZ MİLYONLARCA İNSANI YERİNDEN EDECEK
Bu durumun, kıyı nüfusları için ciddi bir tehdit teşkil ettiği belirtiliyor. Yaklaşık 230 milyon insan, deniz seviyesinden 1 metreden daha az yükseklikte yaşamaktadır. Araştırmaya göre, buz tabakalarındaki küçük değişiklikler bile kıyı şeritlerini derinden etkileyecek, milyonlarca insanın yerinden edilmesine ve adaptasyon sınırlarını zorlayan hasara sebep olacaktır.
Bilim insanları, yüzyılın sonuna doğru deniz seviyelerinin yıllık yaklaşık 1 santimetre yükselebileceğini, bunun da gelecekteki gençlerin yaşam süreleri içinde gerçekleşebileceğini ifade ediyor.
Bristol Üniversitesi’nden Bamber, yüzyılda yaklaşık 100 santimetreye tekabül eden bu yükselişin, “Modern uygarlıktan bu yana hiç tanık olmadığımız ölçeklerde büyük bir kara göçü” ile sonuçlanacağını sözlerine ekledi.