Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, İstanbul’a kurbanlık hayvan girişlerine bu gece itibarıyla onay verildi.
Kuzey Marmara Otoyolu’nda yer alan Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası’nda, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği denetimler kapsamında hayvan sevkleri kontrol edildi.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, denetimlerini sürdüren ekiplerin yanında basın mensuplarına bilgiler verdi.
Parıldar, Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık hayvan sevklerinin başladığını ifade ederek, 7 gün 24 saat kesintisiz denetim yaptıklarını açıkladı. Denetimlerde veteriner hekimler, teknik personel ve güvenlik güçleriyle beraber çalıştıklarını belirtti.
– “İSTANBUL’DA VE TÜRKİYE GENELİNDE YETERLİ KURBAN VAR”
Parıldar, 2024 yılı kurban döneminde İstanbul’da binin üzerinde aracın kontrol edildiğini belirterek, bu araçlar içerisinde 8.500’den fazla büyükbaş ve yaklaşık 11.000 küçükbaş hayvanın denetimlerinin yapıldığını söyledi.
Ayrıca, sevk ve veteriner sağlık raporlarındaki uygunsuzluklar nedeniyle yüzde 10 civarında bir oranla araçlara işlem uygulandığını aktaran Parıldar, 120’den fazla araca da idari para cezası verildiğini kaydetti. 2024 yılı itibarıyla İstanbul’a 68.000 büyükbaş ve aynı sayıda küçükbaş hayvan sevk edildiğini hatırlatan Parıldar, Kurban Bayramı’nda da toplamda 78.000 büyükbaş ve 77.000 küçükbaş hayvanın kurban edileceğini öngördüklerini belirtti.
Parıldar, İstanbul’da ve genel olarak Türkiye’de kurban sayısının yeterli olduğunu vurgulayarak, “Anadolu’dan gelen hayvanlar için beş ayrı istasyonda vize ve kontrol işlemleri yapmaktayız. Bu istasyonlarda hayvanların belgeleri kontrol edilmektedir. Yetiştiricilerimizin bu süreçte dikkatli olmalarını rica ediyoruz.” dedi.
– “TARIM CEBİMDE UYGULAMASINI KULLANMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ”
Parıldar, kurban vecibesini yerine getirecek vatandaşların Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım Cebimde” uygulamasını kullanmalarını önerdi.
Uygulama sayesinde vatandaşların, küpe sorgulama butonuna tıklayarak hayvanların yaşını, aşılarını ve sevk raporlarını görebileceklerini vurgulayan Parıldar, “Hayvanın küpe numarası, türü, ırkı ve doğum tarihi gibi bilgilere de buradan ulaşılabiliyor.” ifadelerini kullandı.
Veteriner sağlık raporlarının öncelikli olarak kontrol edildiğini belirten Parıldar, hayvanların varış noktalarına dikkat ettiklerini de sözlerine ekledi.