Japonya’da çekirdek enflasyon, Nisan ayında iki yılın en yüksek yıllık artışını kaydederek yılsonuna kadar yeni bir faiz artırımı olasılığını artırdı.
Bu veriler, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerinin yarattığı ekonomik rüzgarlara karşı kalıcı gıda enflasyonunun oluşturduğu fiyat baskılarını dengeleme çabalarının zorluğunu gözler önüne seriyor.
Taze gıda hariç, ancak petrol fiyatlarını içeren çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artış gösterdi. Bu oran, piyasa tahminleri olan yüzde 3,4’ü geride bırakarak Mart ayındaki yüzde 3,2’lik artıştan da daha hızlı bir büyüme sergiledi.
Söz konusu artış, Ocak 2023’ten bu yana endeksin en yüksek yıllık büyüme hızı olarak kaydedilirken, Japonya Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik enflasyon hedefinin de üç yıldan fazla bir süredir üzerinde seyrettiği görüldü.
Capital Economics Asya-Pasifik Başkanı Marcel Thieliant, “Temel enflasyon, devlet lisesi harçlarının düşmesine rağmen Nisan’da güçlü kalmaya devam etti. Biz, ABD ticaret gerilimlerinin BOJ’un faiz artırmaktan çekinmesi yönündeki baskın piyasa görüşünün tersine, kalıcı enflasyon gücünün BOJ’u Ekim’de bir kez daha faiz artırmaya zorlayacağı kanaatindeyiz” diye ifade etti.
BOJ tarafından talep kaynaklı fiyat baskısının daha iyi bir göstergesi olarak kabul edilen ve yakıt ve taze gıdayı dışarıda bırakan başka bir endeks de Nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 3’lük bir artış gösterdi. Bu oran, Mart ayındaki yüzde 2,9’luk artışın üzerine çıkmış oldu.
Gıda enflasyonu, Mart ayındaki yüzde 6,2 seviyesinden Nisan’da yüzde 7’ye yükselerek Japonya’nın yeni mali yılının başlamasıyla birlikte birçok firmanın fiyat artışı yaptığını ortaya koydu. Örneğin, pirinç fiyatları geçen ay bir önceki yıla göre yüzde 98,6 oranında artarken, çikolata fiyatları da yüzde 31 yükseldi.
Veriler, hizmet sektörü enflasyonunun Nisan ayında Mart’taki yüzde 1,4’e kıyasla daha ılımlı bir rakam olan yüzde 1,3 düzeyine gerilediğini gösteriyor. Bu durum, şirketlerin artan işgücü maliyetlerini yansıtma konusunda yavaş kaldığını da gözler önüne seriyor.
Japonya Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl on yıl süren genişletici teşvik programını sona erdirdi ve Ocak ayında Japonya’nın yüzde 2’lik enflasyon hedefini kalıcı olarak tutturmanın eşiğinde olduğu görüşüyle kısa vadeli faiz oranlarını yüzde 0,5 seviyesine yükseltmişti.
Merkez bankası, faiz oranlarını daha da artırmaya hazırlıklı olduğuna dair sinyaller verirken, Trump’ın uyguladığı gümrük vergilerinin ekonomik etkileri, bir sonraki faiz artışının zamanlamasını belirlemekte karmaşık duruma yol açtı.