1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Suriye’ye Enerji İhracatında Yeni Dönem!

Suriye’ye Enerji İhracatında Yeni Dönem!

featured

Bakan Bayraktar, Suriye’ye yaptığı ziyareti değerlendirirken Türkiye-Suriye ilişkilerinin enerji alanındaki gelişmelerine ve Türkiye’nin Suriye’ye yönelik projelerine ilişkin başkent Şam’da AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ziyaretinde, Aralık 2024’te Baas rejiminin düşmesinin ardından yeni Suriye yönetimiyle Türkiye-Suriye ilişkilerini enerji alanında güçlendirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Suriye’ye birçok kez teknik ekipler gönderdiklerini belirten Bayraktar, enerji altyapısının ihtiyaçlarının tespiti için kısa, orta ve uzun vadeli projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Son 5-6 ayda bu çalışmaların somut projelere dönüşmeye başladığını ve sonuçlarını almaya başladıklarını dile getirdi.

Suriye’deki yaşam standartlarının normalleşmesine büyük önem verdiklerinin altını çizen Bayraktar, “Hayatın normalleşmesi için enerji ve belirli hizmetlerin, orada yaşayan insanlara ulaşması gerekiyor. Öncelikle bölgenin elektrik altyapısının güçlendirilmesi şart.” ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda birçok proje geliştirdiklerini belirten Bayraktar, “Kuzey Suriye’ye yaptığımız elektrik ihracatını artırmayı hedefliyoruz. Hem şu anda ihracat yaptığımız bölgelere hem de özellikle Halep’e yeni iletim miktarıyla bu kapasiteyi üç katına çıkarmayı planlıyoruz.” dedi.

“HAZİRAN AYI İÇERİSİNDE DOĞAL GAZ İHRACATINA BAŞLAYACAĞIZ”

Elektrik üretimi amacıyla Suriye’ye doğal gaz getirme projesinin geliştirilmekte olduğunu söyleyen Bayraktar, “Haziran ayı içerisinde Suriye’ye doğal gaz ihracatına başlayacağız. Bu doğal gaz, Suriye’deki santrallerde elektriğe dönüştürülecek ve halkın elektrik ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak.” şeklinde konuştu.

Bayraktar, Suriye’ye yönelik elektrik ihracat kapasitesini 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini, bu tedarikle birlikte elektrik üretiminin neredeyse iki katı kadar ilave katkı sağlanacağını belirtti. “Bu sayede, birkaç saat olan elektrik hizmeti, 8, 10 veya 12 saat gibi daha uzun sürelerde kesintisiz sunulabilir hale gelecek.” dedi.

“YENİ SANTRAL PROJELERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Bakan Bayraktar, Suriye’nin enerji altyapısının güçlendirilmesine yönelik iletimden elektrik üretimine kadar geniş bir yelpazede projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

“Yeni ihtiyaç duyulan santrallerle ilgili projelerimiz mevcut. Teknik ekiplerimizin bugüne kadar yaptığı çalışmalarla Suriye’ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştirmek üzere buraya geldik. Bu ziyaret vesilesiyle, daha geniş bir işbirliğine yönelik çerçeve anlaşmaları imzaladık.” diye ekledi.

Bayraktar, Suriye’nin kaynaklarını ekonomisine kazandırmak için projeler geliştirdiklerini vurgulayarak, “Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz ve altyapı hizmetlerini bu gelirlerle karşılayacağız.” şeklinde konuştu.

“KİLİS’TEN HALEP’E DOĞAL GAZ BORU HATTI TAMAMLANDI”

Kilis-Halep doğal gaz boru hattındaki son durum hakkında bilgi veren Bayraktar, “Kilis’ten Halep’e doğal gaz boru hattı bağlantısını 21 Mayıs itibarıyla tamamladık. Şu anda test aşamasındayız ve Haziran ayı içerisinde doğal gaz ihracatına başlayacağımızı umuyoruz.” dedi.

Suriye’ye yıllık 2 milyar metreküp doğal gaz ihraç etmeyi planladıklarını, bu gazın Halep’ten Humus’a ulaşarak elektrik ihtiyacının karşılanmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Bayraktar, “Doğal gaz ihracatına ilişkin bir tören planlıyoruz.” bilgisi vererek, Suriye’nin savaş öncesi döneminde günlük 300-400 bin varil petrol ürettiğini kaydetti.

Mevcut üretim düşüklüğünün yatırım eksikliğinden ve siyasi karışıklıklardan kaynaklandığını aktaran Bayraktar, bölgelerde daha profesyonel yöntemlerin uygulanması gerektiğini bu durumu düzelteceklerini dile getirdi.

Suriye’deki mevcut sahalarda uluslararası standartlara uygun üretim için Suriyeli ve yabancı şirketlerle ortaklık kurma önerileri olduğunu belirtti ve bazı büyük firmaların Suriye’de faaliyet göstermek için istekli olduğunu aktardı.

DOĞU AKDENİZ’DEKİ DOĞAL GAZ SAHALARI

Bayraktar, mevcut sahaların rehabilitasyonu ve yeni rezervlerin keşfi için işbirliği önerilerinin gündemde olduğunu vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ŞARA İLE GÖRÜŞMEDE ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanı Şara’nın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretlerde gündeme gelen konuların devamını burada görüştüklerini belirten Bayraktar, “Yenilenebilir enerji ve jeotermal alanlar gibi birçok işbirliği fırsatını ele alma fırsatımız oldu.” dedi.

Suriye’ye Enerji İhracatında Yeni Dönem!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin