1. Haberler
  2. Gündem
  3. Etnospor Festivali: Geleneksel Kültür Şöleni!

Etnospor Festivali: Geleneksel Kültür Şöleni!

featured

Dünya Etnospor Birliği tarafından düzenlenen ve Başkent’nin iletişim ortağı olduğu festival, Atatürk Havalimanı’nda devam ediyor.

Yaklaşık 35 ülkeden katılanların yer aldığı Etnospor Kültür Festivali, geleneksel sporlar, oyunlar, el sanatları, gastronomi ve sahne sanatları gibi birçok alanda etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Stantlar kültürel mirası yaşatıyor

Geleneksel ezgilerin yankılandığı ve rengarenk kıyafetlerin göz doldurduğu festivaldeki stantlar, geleneksel el sanatlarının yanı sıra çevre dostu ve özgün üretim süreçlerine de ev sahipliği yapıyor. Takı tasarım atölyeleri ile dönüşüm atölyeleri, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor ve festivalin kültürel ve sanatsal buluşma noktası olmasını sağlıyor.

Uluslararası Siirt Tanıtım Tarih Derneği standında eserlerini sergileyen tasarımcı ve akademisyen Aycan Öktem, her bir deseninin kendine ait olduğunu belirterek, “Bu desenlerin hiçbir yerde bir kopyası bulunmuyor,” dedi.

Çocukluğu ve gençliğini Siirt’te geçiren Öktem, “Siirt’e her ziyaretimde, şehrin güzelliklerinin kaybolduğunu görmek beni üzüyordu. Bunun bana ve hepimize ait bir sorumluluk olduğunu düşünerek ‘Ben ne yapabilirim?’ diyerek, Siirt’i konu alan yeni bir koleksiyon hazırlama kararı aldım,” ifadesini kullandı.

7. Etnospor Kültür Festivali'nde üçüncü gün

“Kaybolmaya yüz tutmuş sanatımızı tanıtıp yeni talebeler yetiştirmeye çalışıyoruz”

Öktem, küçük bir ekiple bu projeye başladığını belirterek, “Tasarım sürecinde gelinim Anastasiya Öktem ile grafik tasarım üzerine çalışıyoruz. Siirt’in tüm kilim desenlerini, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin güneş olayı ve cennet-cehennem motiflerini kullanarak 56 kıyafet tasarladık. Toplamda 200-250 parça eserimiz var. Bunun Siirt’te yapılmasını içtenlikle istiyorum. Yoksa İstanbul’da, güzel bir konsept ile bir sarayda gerçekleştirmeyi hedefliyorum,” şeklinde konuştu.

7. Etnospor Kültür Festivali'nde üçüncü gün

Eruh Belediye Başkan Yardımcısı Nazmiye Teymurtaş, festival için Eruh ilçesinden geldiğini belirterek, “Eruh ve Siirt’in kültürel sanatları gerçekten çok güzel. El dokuması şal şepik ve Siirt fıstığı kullanarak yaptığımız ürünlerimizi tanıtıyoruz. Ayrıca, Coğrafi işaretini almış olan bıttım sabunlarımız da tamamen doğal ve cilde iyi gelen ürünlerdir,” dedi.

7. Etnospor Kültür Festivali'nde üçüncü gün

Pendik Belediyesinde sedef kakma hocası olarak çalışan Şevket Hakan Üç, 20 yıldır bu sanatla ilgilendiğini ifade etti. “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı sanatçıyım. Bu etkinlikler sayesinde kaybolmaya yüz tutmuş sedef kakma sanatını tanıtmaya ve gençlere yeni yetenekler kazandırmaya çalışıyorum,” diye ekledi.

7. Etnospor Kültür Festivali'nde üçüncü gün

Tüm etkinlikler ücretsiz gerçekleştiriliyor

Ayşe Taşpınar, Şile Halk Eğitim Merkezi’nde 16 yıllık bir Şile bezi dokuma usta öğreticisi olduğunu belirterek, “Şile bezi tamamen pamuklu olup her mevsim rahatlıkla kullanılabilir. Eğitim amacıyla festivalde tezgahımızı getirdik ve çocuklar da büyük ilgi gösteriyor,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Taşpınar, ipliklerin yaz aylarında stoklandığını vurgulayarak, bu süreçte güneşli havanın önemine dikkat çekti. “İpliklerimizi hazırladıktan sonra dokumaya geçiyoruz. Bu işlem oldukça keyifli,” şeklinde ekledi.

Dünya Etnospor Birliği tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen organizasyonda ziyaretçiler, tüm etkinliklere ücretsiz olarak katılabiliyor.

Festival yarın sona erecek.

Etnospor Festivali: Geleneksel Kültür Şöleni!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin