Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Göktaş’ın “Küreselleşen Dünyada Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi” temalı Uluslararası Aile Forumu’nda İstanbul’da 22-23 Mayıs tarihleri arasında yoğun bir aile diplomasisi yürüttüğü belirtilmiştir.
Göktaş, Filistin, Macaristan, Suriye, Sırbistan, Malezya, Kongo, Ürdün, Karadağ, Kırgızistan ve Nijerya’nın aileden sorumlu bakanlarıyla yapmış olduğu ikili görüşmelerde, aile politikaları, kadınların güçlendirilmesi ve sosyal hizmetlerde işbirliği gibi önemli konuları ele almıştır.
Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı ve İnsani Yardım İşlerinden Sorumlu Devlet Bakan Vekili Dr. Samah Abuoun Hamad ile bir araya gelirken, Gazze’deki insani kriz üzerinde durulmuştur. Ayrıca, Suriye Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Kabawat ile gerçekleştirilen görüşmede, Suriye’nin sosyal kalkınma sürecine katkı sağlamak için aile odaklı sosyal hizmetlerin güçlendirilmesi konuları masaya yatırılmıştır.
MACARİSTAN İLE AİLE VE NÜFUS POLİTİKALARINA YÖNELİK İŞBİRLİĞİ
Bakan Göktaş, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı Prof. Dr. Balazs Hanko ile gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti Aile Enstitüsü ile Macaristan Maria Kopp Demografi ve Aileler Enstitüsü arasında, aile ve nüfus alanlarında işbirliğini düzenleyen bir mutabakat zaptı imzalamıştır.
Sırbistan Cumhuriyeti Kadın-Erkek Eşitliği, Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Kadınların Ekonomik ve Siyasi Güçlenmesinden Sorumlu Bakanı Tatjana Macura ile yapılan toplantıda, iki ülke için kadınların güçlendirilmesine dair ortak hedefler konuşulmuştur. Nijerya Kadın İşleri Bakanı Imaan Sulaiman-Ibrahim ile de, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlendirilmesi, çocukların korunması ve aile temelli sosyal hizmetlerin geliştirilmesi üzerine işbirliği alanları gözden geçirilmiştir.
Kongo Cumhuriyeti Sosyal İşler, Dayanışma ve İnsani Yardım Bakanı Irene Mboukou-Kimbatsa ile yapılan görüşmede, aile merkezli sosyal politika vizyonları çerçevesinde sosyal hizmetlerin erişimini artırmak ve ailenin güçlendirilmesine dair çalışma fırsatları değerlendirilmiştir.
Malezya Kadın, Aile ve Toplum Geliştirme Bakanı Dato’Sri Hajah Nancy Shukri ile gerçekleştirilen görüşmede ise, aile yapısının güçlendirilmesi, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının sağlanması, çocuk koruma politikaları ve yaşlılar için sosyal destek mekanizmaları üzerine derinlemesine analiz yapılmıştır.
Göktaş, “Aile Yılı’nda geleceğin dirençli toplumlarını inşa etmek için uluslararası işbirliğimizi sürdüreceğiz.” şeklinde ifade etmiştir.
KARADAĞ İLE SOSYAL HİZMETLER ALANINDA İŞBİRLİĞİ
Forumda, Karadağ Sosyal Refah, Aile Bakımı ve Demografi Bakanı Damir Gutic ile bakanlıkları arasında sosyal hizmetler alanında işbirliğini öngören bir mutabakat zaptı imzalanmıştır.
Ürdün Sosyal Kalkınma Bakanı Wafa Bani Mustafa ile gerçekleştirilen görüşmede aile odaklı sosyal politikalar, kadın ve çocuk koruma hizmetleri üzerine işbirliğinin artırılması konuları gündeme gelmiştir.
Göktaş, Forum kapsamında Kırgızistan Çalışma, Sosyal Koruma ve Göç Bakanı Ravshanbek Sabirov ile de bir araya gelerek, sosyal koruma sistemleri, çocukların korunması ve aile temelli politikalar konularında işbirliği olanaklarını tartışmıştır.
BİLDİRİYE İLK İMZA TÜRKİYE’DEN
Göktaş, Uluslararası Aile Forumu’nun ilk gününde, 26 ülkenin aileden sorumlu bakanlarıyla aile odaklı politikaların paylaşıldığı Bakanlar Oturumu’nda bir araya gelmiştir.
Oturum sonunda Bakan Göktaş, tüm ülkelerin imzasına açılan, küreselleşen dünyada ailenin korunması ve güçlendirilmesine dair Bakanlar Bildirisi’ne Türkiye adına ilk imzayı atmıştır.