Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2011 yılından bu yana hayata geçirilen IPARD I ve IPARD II Programları aracılığıyla toplamda 26 bin 95 tesis ve proje Türkiye’ye kazandırıldı. Bu projeler için girişimcilere verilen toplam hibe tutarı ise 95,4 milyar lira olarak kaydedildi. Söz konusu desteklerin sağladığı yatırımlar ise yaklaşık 200 milyar lira seviyesine ulaşarak, 100 binden fazla kişiye istihdam olanağı sundu.
2022 yılı itibarıyla uygulamaya alınan IPARD III Programı dahilinde, toplam 301 milyon euro bütçeye sahip 6 başvuru çağrısı kamuoyuna duyuruldu. Bu çağrılar sayesinde, et, süt, yumurta üretimi ve işlenmesi, su ürünleri yetiştiriciliği, meyve-sebze işleme, yenilenebilir enerji ile bitkisel ve hayvansal üretim gibi birçok sektörde toplam 1762 proje desteklenmeye hak kazandı.
Başvurular, 14 Temmuz’dan itibaren alınacak
IPARD III Programı kapsamındaki 7. başvuru çağrısı, “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbirinin detaylarını içeriyor. Bu çağrının destek bütçesi ise 42 milyon euro olarak belirlendi.
Söz konusu çağrı ilanında yer alan projeler arasında “Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi”, “Bal ve Diğer Arıcılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Paketlenmesi”, “Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler”, “Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri”, “Su Ürünleri Yetiştiriciliği”, “Makine Parkları” ile “Yenilenebilir Enerji Yatırımları” alt sektörlerinden kabuller yapılacak.
Başvurular, 14 Temmuz tarihinden itibaren, yatırımın gerçekleştirileceği ildeki TKDK İl Koordinatörlükleri ve İl İrtibat Ofislerinde kabul edilmeye başlıyor. Online Proje Başvuru Sistemi ise 18 Ağustos saat 18.00’de kapatılacak; başvuruların son teslim tarihi 1 Eylül saat 18.00 olarak belirtilmiştir.