Türkiye’de 160 aktif gümrük müdürlüğünde yasa dışı geçişleri önlemeye yönelik faaliyetler hızla devam ederken, ticaret akışının da izlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor.
Bu bağlamda, kara, hava ve deniz yolları üzerinden pek çok gümrük müdürlüğünde ihracat ve ithalat işlemleri gerçekleştiriliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak-mayıs döneminde ülkenin ihracatı 110 milyar doları aştı. Bu dönemde, özellikle 137 gümrük müdürlüğü aktif rol oynamıştır. En fazla ihracat, 12,3 milyar dolarla İstanbul’daki Muratbey Gümrük Müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.
Muratbey Gümrük Müdürlüğü’nü, 9,4 milyar dolarla İzmir’in Aliağa Gümrük Müdürlüğü ve 8,4 milyar dolarla Kocaeli’deki Derince Gümrük Müdürlüğü takip etmektedir.
İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü de 7,6 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşırken, Erenköy Gümrük Müdürlüğü’de 6,6 milyar dolarlık dış satım işlemi gerçekleştirmiştir.
10 gümrük müdürlüğündeki ihracat 70 milyar dolara yaklaştı
Mersin Gümrük Müdürlüğü, 5,6 milyar dolarla listenin altıncı sırasında yer alırken, Bursa’daki Gemlik Gümrük Müdürlüğü ise 5,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir.
Böylece, 7 gümrük müdürlüğünde gerçekleştirilen toplam 55,2 milyar dolarlık ihracat, Türkiye’nin o dönemdeki dış satımının yarısını oluşturmuştur.
İstanbul’daki Ambarlı Gümrük Müdürlüğü 4,7 milyar dolarlık ihracata imza atmışken, listenin dokuzuncu sırasında İzmit Gümrük Müdürlüğü, 4,32 milyar dolarla yer almıştır. Bu gümrük müdürlüğünü Kocaeli’deki Dilovası Gümrük Müdürlüğü izlemekte ve bu müdürlükteki ihracat tutarı 4,3 milyar doları bulmuştur.
İhracat konusunda, Marmara ve Ege bölgelerindeki illerde bulunan gümrük müdürlükleri belirgin bir şekilde öne çıkmıştır. En fazla dış satım yapılan ilk 10 gümrük müdürlüğü aracılığıyla toplamda 68,6 milyar dolarlık ihracat işlemi gerçekleştirilmiştir.