1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Akkuyu NGS: Türkiye’nin Enerji Geleceği İçin Önemli Adım

Akkuyu NGS: Türkiye’nin Enerji Geleceği İçin Önemli Adım

featured

Dedusenko, Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) işbirliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının desteğiyle düzenlenen 11. Nükleer Santraller Zirvesi kapsamında Anadolu Ajansı muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. Zirve, İstanbul’da gerçekleştirildi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ilk ünitesinde genel inşaat sürecinin tamamlandığını ve deneme aşamasına geçildiğini ifade eden Dedusenko, “Bu süreç, bir nükleer güç ünitesi için kritik bir dönüm noktasıdır. Şu anki aşamada karşılaştığımız zorluklara rağmen tüm çalışmalar planlandığı şekilde ilerlemektedir. Birinci ünitenin elektrik iletim sistemine bağlanması için hazırlık çalışmalarını bu yıl içerisinde yapmayı hedefliyoruz.” dedi.

Akkuyu NGS’nin, Türkiye’nin “2053 net sıfır” hedefi doğrultusunda önemli bir rol üstleneceğini vurgulayan Dedusenko, “Akkuyu NGS projesi, Türkiye’nin karbon emisyonlarının yüzde 20 oranında azaltılmasına katkıda bulunacak. Bu gerçekten önemli bir katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

“SİNOP İÇİN BU YIL TEKNİK VE EKONOMİK FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI SUNMAYA HAZIRIZ”

Rosatom’un Türkiye’de Sinop’ta ikinci bir NGS inşası konusunda sürdürdüğü müzakerelere dair bilgi veren Dedusenko, “Türkiye’deki ortaklarımızla olan görüşmelerimiz birkaç yıldır devam ediyor. Bu süreçte Türk ortaklarımızla önemli adımlar attık. Bu yıl içerisinde teknik ve ekonomik fizibilite çalışmalarını sunmaya hazırız, ancak nihai karar her zaman Türk tarafına aittir.” ifadelerini kullandı.

Türk firmaların Akkuyu NGS’deki tecrübeleri nedeniyle Rosatom’un yurtdışındaki projelerinde işbirliği fırsatlarını değerlendirmek istediklerini belirten Dedusenko, “Türk şirketleri bu projeyle önemli bir deneyim kazandılar ve kesinlikle bir avantajları var.” dedi.

Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kapasiteli toplam 4 reaktörden oluşmaktadır. İlk ünitenin devreye girmesinin ardından, diğer ünitelerin birer yıl arayla hizmete alınması planlanıyor.

Santralin tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacağı öngörülüyor. 60 yıl olarak planlanan işletme ömrü, gerektiğinde 20 yıl daha uzatılabilecektir.

Akkuyu NGS’nin yanı sıra Türkiye, Sinop ve Trakya’da büyük ölçekli nükleer enerji santralleri inşa etmeyi amaçlamakta ve nükleer enerjide 2050 yılına kadar 20 bin megavat kurulu güce ulaşmayı hedeflemektedir.

Akkuyu NGS: Türkiye’nin Enerji Geleceği İçin Önemli Adım
Yorum Yap
Bizi Takip Edin