Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Temiz Denizlerde Güvenli, Emniyetli ve Sürdürülebilir Denizcilik” temasıyla gerçekleştirilen 4. Türkiye Denizcilik Zirvesi kapsamında önemli açıklamalar yaptı.
Bakan Uraloğlu, 1 Temmuz tarihinin Türk denizciliği için büyük bir anlam taşıdığını belirterek, bu günün 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’yla birlikte denizcilikte bağımsızlığın simgesi olduğunu vurguladı. Uraloğlu, bu özel günde, Mavi Vatan’ın her köşesinde çalışan denizcilere teşekkür ederek sağlık ve huzur dileklerini iletti.
“Hürmüz Boğazı’nda yaşanan gelişmeler, deniz yollarının küresel ticaretteki önemini bir kez daha ortaya koydu”
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin, %70’ten fazla kıyısı olan bir yarımada olarak, jeopolitik konumunun önemini ifade ederek, “Tarihi İpek Yolu’nun devamı olan Orta Koridor’un kilit noktası, Türk Boğazları’nın kontrolünü elinde tutan bir ülke olarak, uluslararası ticarette merkezi konumdadır. Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler, deniz yollarının küresel ticaretteki önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.
“Afrika limanlarını Türkiye üzerinden kalkınma yolu ve Orta Koridor’a bağlayacağız”
Uraloğlu, 27-29 Haziran 2025 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nun ticaretin kesintisizliğini sağlamak açısından tarihi bir adım olduğunu ifade etti. Forumda 12 anlaşma imzalandığını ve 19 ülkeyle ikili görüşmeler yapıldığını belirtti.
Uraloğlu, forumun sonuçları arasında, Afrika ülkeleriyle birlikte kurulan Ortak Yönlendirme Komitesi’nin oluşturulmasının önemine de değinerek, bu komitenin, Türkiye’yi küresel lojistik ağların merkezi haline getireceğini vurguladı.
“Ülkemizde dış ticaretin %86’sı denizyolu ile gerçekleştiriliyor”
2024 yılında dünya yük taşımacılığının %88’inin denizyolu ile gerçekleşeceğini hatırlatan Uraloğlu, Türkiye’de dış ticaret taşımalarının %86’sının denizyolu ile yapıldığını söyledi. Bu rakamların, denizciliğin uluslararası ticaretteki kritik rolünü bir kez daha ortaya çıkardığını belirtti.
“Yıl sonunda 560 milyon ton yük elleçlemesi bekliyoruz”
Uraloğlu, Türk deniz ticaretinin 2024’te de küresel ölçekteki rekabet gücünü sürdüreceğine dikkat çekerek, Türkiye’nin deniz ticaret filosunun dünya sıralamasındaki yerinin 11’inci olduğunu belirtti. 2025’in ilk beş ayında, limanlarda 230 milyon ton yük ve 5,8 milyon TEU konteynerin elleçlendiği bilgisini paylaşarak, yıl sonunda bu rakamların 560 milyon ton yük ve 14 milyon TEU seviyesine ulaşacağını öngördü.
Bakan Uraloğlu, kruvaziyer turizminde de büyük bir artış kaydettiklerini, 2024’te limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının bin 195’e, yolcu sayısının ise 1,9 milyona ulaşmasının beklendiğini duyurdu.
“Gemi inşa sektöründe yüksek bir konumdayız”
Gemi inşa sanayisinin gücüne de değinen Uraloğlu, Türkiye’nin gemi siparişi konusunda dünyada dokuzuncu, tonajda ise on birinci sırada yer aldığını belirtti. Ayrıca, 2024’te 1,91 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatının gerçekleştirildiğini açıkladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin limanlarından alınan geçiş ücretlerinin güncellendiğini ve her Kabotaj Bayramı’nda bu güncellemelerin yapılacağını ifade etti.
“Mavi Vatan, Türkiye’nin egemenliğinin ayrılmaz bir parçası”
Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi ile KKTC’de gemi hareketlerini aktif olarak takip ettiklerini belirten Bakan Uraloğlu, bu projelerin Mavi Vatan’daki hakimiyeti güçlendireceğini kaydetti.
“Denizlerdeki denetimimizi artırdık”
Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Deniz Mekansal Planı ile Türkiye’nin Mavi Vatan’daki haklarını daha etkin koruyacaklarının altını çizen Uraloğlu, denizlerdeki denetimlerin arttırıldığını belirtti. 2024 yılında 14 bin 713 idari işlem gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Akdeniz Memorandumunda gerçekleştirilen denetimlerin kapsamını da genişlettiklerini, yeni mevzuat düzenlemeleri üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
“Aktif gemi insanı sayımız 141 bini aştı”
Denizcilik sektöründeki en önemli unsurlardan birinin gemi insanları olduğunu söyleyen Uraloğlu, Türkiye’nin 141 bini aşkın aktif gemi insanı ile uluslararası pazarda güçlü bir insan kaynağı sunduğunu belirtti.
Ayrıca, Denizde Çalışma Sözleşmesi’ne taraf olma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve bu sürecin gemi insanlarının refahını artıracak şekilde ilerlediğini vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin Mavi Vatan’ında ve global denizcilik arenasında lider bir ülke olma yolunda kararlılıkla ilerlediğini belirtirken, 4. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nin sektör için yeni fırsatlar sunmasını umduğunu sözlerine ekledi.