Afrika’da 1980 yılında meydana gelen darbe esnasında hayatını kaybedenler için sembolik bir anma gerçekleştirildi. Bu çerçevede, boş mezarların açılmasıyla bir tören düzenlendi.
Eski Liberya Devlet Başkanı William Tolbert, 1980’deki darbe sırasında hayatını kaybetmesinin ardından 45 yıl aradan sonra düzenlenen bu törenle tekrar toprağa verildi. Monrovia’da yer alan törene, mevcut Devlet Başkanı Joseph Boakai, hükümet yetkilileri, diplomatik temsilciler ve o dönemde hayatını kaybedenlerin aileleri katılım sağladı. Aynı zamanda, Tolbert’in yanı sıra darbe sırasında ölen 13 bakan için de anma yapıldı ve ileride bulunabilecek kalıntıların defnedilmesi amacıyla boş bir mezar açıldı. Boakai, törende yaptığı konuşmada, “Tarihsel yanlışları kabul etme ve adalet ile uzlaşıya olan kolektif bağlılığımızı yeniden teyit etme anıdı” ifadelerini kullandı. Ayrıca bu etkinliğin “ulusal yüzleşme ve iyileşme” sürecinin önemli bir parçası olduğunu belirtti.
1980 DARBESİNDE NELER YAŞANDI?
Liberya’da 12 Nisan 1980 tarihinde gerçekleşen darbe, dönemin Devlet Başkanı William Tolbert’in devrilmesiyle sonuçlanmış ve ülkenin tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur. Darbenin hemen ardından Tolbert’in 13 bakanı, gösterim yargılamalar sonucunda idam edilmiş, cesetlerinin toplu bir mezara gömüldüğü iddiaları ortaya atılmıştır. Tolbert’in devrilmesi, 19. yüzyılda ABD’den göç eden özgür siyahilerin soyundan gelen Americo-Liberialıların siyasi hakimiyetine son vermiştir. Tolbert’in görevine son verilen Samuel Doe, ülkenin ilk yerli etnik kökenli devlet başkanı olarak görevi devralmıştır. Doe da 1990’da isyancılar tarafından öldürülmüştü ve geçen hafta kendi memleketinde sembolik bir defnedilme gerçekleştirildi.
250 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Liberya, 1980 darbesinin ardından yaklaşık 250 bin kişinin yaşamını yitirdiği iki büyük iç savaşla sarsılmıştır. 2003’te varılan barış anlaşmasının ardından ise 2005 yılında demokratik seçimler yapılmış ve Afrika’nın seçilmiş ilk kadın devlet başkanı olan Ellen Johnson Sirleaf göreve gelmiştir. Sirleaf döneminde oluşturulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, iç savaşların sebeplerini araştırmak ve mağdurlara adalet sağlamak amacıyla çalışmalar yürütmüştür.