Ordu, yaklaşık 700 kayıtlı bitki türüne ev sahipliği yapmakta olup, bunların 130’u endemik özellik taşımaktadır. Bu durum, kentin eşsiz doğasıyla birleşince görenleri adeta büyüleyen bir manzara ortaya çıkıyor. Özellikle yaz aylarında yaylalarda ve yüksek rakımlı alanlarda, yeşilin her tonunu barındıran ve yüzlerce farklı çiçekle dolu olan yerler, muhteşem bir görsel şölen sunuyor.
HER BİR KÖKÜ İÇİN 245 BİN LİRA CEZA
Akkuş ilçesinin dağlık bölgelerinde Haziran ve Temmuz ayları arasında yetişen ‘mis/Akkuş zambağı’, yaklaşık 20 günlük yaşam süresi ile dikkat çekiyor. Bu bitki, ilk olarak 1993 yılında tespit edilmiş olup, 5 yıllık kapsamlı çalışmaların ardından bilimsel literatüre girmiştir. Latince adı ‘lilium Akkusianum’ olan ve 1.5 metreye kadar boylanabilen bu bitkinin kökleri koparıldığında, her bir kök için 245 bin lira ceza uygulanacak.
ORMAN GÜLLERİNİN YERİNİ ALDI
Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, bölgede yetişen bu özel çiçeklerin görsellerini paylaşarak, “Türkiye’de doğal ortamda yetişen endemik zambak türlerinden biri olan Akkuş Zambağı, Argan Yaylamızda orman güllerinin yerini almıştır. 1993 yılında literatüre alınan ve kokusuyla görselliğiyle insanları etkileyen Mis/Akkuş Zambağı’nı görmek isteyen herkesi Argan Yaylamıza davet ediyoruz. Endemik bir tür olarak koruma altında bulunan bu bitkinin koparılmasının ya da sökülmesinin cezası 245 bin TL’dir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.