ABD’de kabul edilen yeni yasa tasarısı, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) birimine 150 milyar dolarlık rekor bir bütçe tahsis ediyor. Bu bütçe, birçok ülkenin askeri harcamasını geride bırakma kapasitesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
Senato tarafından onaylanan tasarı, ICE’yi ülkenin en büyük iç güvenlik birimi haline getirerek, Başkan Donald Trump’ın göçmenlik politikalarına yönelik büyük bir finansman sağlamış oluyor. Elde edilecek fonun, İsrail gibi birçok ülkenin yıllık askeri harcamalarından fazla olması dikkat çekici bir durum.
150 MİLYAR DOLARLIK TASARI
Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi halinde, yasanın içeriği kapsamındaki kaynaklar büyük olasılıkla göçmenlik sisteminde önemli değişikliklere yol açacak. Planın dört yıllık toplam maliyeti 150 milyar dolar olarak öngörülüyor. Bu bütçe ile birlikte, hem kolluk kuvvetinin hem de göçmen gözaltı merkezlerinin kapasitelerinin önemli ölçüde artırılması hedefleniyor. Ancak bu duruma bağlı olarak, ABD’ye yasal yollarla göçmenin maliyetinin de yükseleceği belirtiliyor.
BİN SAYFA UZUNLUĞUNDA
Salı günü Senato’dan kıl payı geçen yasa tasarısının yaklaşık bin sayfa uzunluğunda olduğu ifade ediliyor. 2029’a kadar yıllık ortalama 37,5 milyar dolar harcama öngören bu plan, dünya genelinde yalnızca 15 ülkenin askeri bütçesinden daha düşük bir bütçeye sahip.
Örneğin, İtalya’nın bu yılki savunma bütçesi 30,8 milyar dolar, İsrail’in bütçesi 30 milyar dolar, Hollanda’nın 27 milyar dolar, Brezilya’nın ise 26,1 milyar dolar olarak belirlenmiş durumda.
GÖZALTI BÜTÇESİ 13 KAT ARTACAK
Farklı kuruluşlar, yasa tasarısının çeşitli yönlerini analiz etti. Ulusal Göçmenlik Hukuku Merkezi, ICE’in gözaltı bütçesinin 2024’e göre 13 kat artarak 45 milyar dolara yükseleceğini belirtti. Bu bütçe ile yeni göçmen gözaltı merkezleri inşa edilecek.
Tasarıda ayrıca, ICE’ye bağlı faaliyetler için toplamda 29,9 milyar dolarlık ek kaynak ayrılması öngörülüyor. Bu miktar, yeni ajanların işe alınması, göçmenlerin gözaltı merkezleri arasında taşınması ve sınır dışı edilmelerine yönelik ulaşım sözleşmelerini kapsıyor.
SINIRLARIN KORUNMASI İÇİN DEV KAYNAK
Gözaltı İzleme Ağı’nın değerlendirmesine göre, 59 milyar dolarlık bütçenin önemli bir kısmı sınırın askeri teçhizatla donatılmasına ayrılmış durumda. Bu kalemde, sınır duvarı inşası, Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) ajanları, araçlar ve gözetleme teknolojileri bulunuyor.
Ayrıca, göçmen karşıtı politikalar uygulayan eyaletlere geri ödeme sağlamak amacıyla 10 milyar dolar ayrılması, sınırda görev yapan ve göçmenleri gözaltında tutmak üzere ordu personeli konuşlandırmak amacıyla Savunma Bakanlığı’na 1 milyar dolar aktarılması planlanıyor.