Rönesans dönemi sanatçısı Leonardo da Vinci’ye ait olan ve “mükemmel orantılı erkek bedeni”ni tanımladığı düşünülen Vitruvius Adamı, sanatı, matematiği ve anatomik bilgiyi harmanlayan en ikonik çizimlerden biri olarak günümüzde de değerlendiriliyor.
Londra merkezli diş hekimi Dr. Rory Mac Sweeney, bu ünlü eserin ardındaki geometrik sırları çözmeyi başardığını öne sürdü.
Dr. Sweeney, da Vinci’nin notlarında yer alan ve figürün bacakları arasına konumlandırılmış olan “eşkenar üçgenin” bu gizli anahtarı taşıdığını ifade etti.
“BONWILL ÜÇGENİ” BAĞLANTISI
Ayrıca doktor, bu üçgenin, diş hekimliğinde çene fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli bir anatomik yapı olan “Bonwill Üçgeni” ile örtüştüğünü belirtti.
Çizimde bu üçgenin kullanımının, kare ve daire arasında bir oran ortaya çıkardığını kaydetti: 1.64. Bu oran, doğada sıkça tekrarlanan ve “verimli yapıların” temelini oluşturan özel bir sayı olan 1.6333’e oldukça yakın bir değere sahip.
“EVRENLE AYNI PLAN KULLANILMIŞ”
Dr. Sweeney, söz konusu oranın yalnızca insan vücudunda değil, aynı zamanda güçlü kristallerin atomik yapısında, insan kafatasının oranlarında ve kürelerin en etkin şekilde paketlenmesinde de var olduğunu belirtti.
Aynı oranların yakalanmış olması, da Vinci’nin vücudumuzun evrende benzer matematiksel zarafetle oluşturulduğunu sezdiğini ortaya koyuyor.
VITRUVIUS ADAMI
Bu yeni bulgular ışığında Vitruvius Adamı, yalnızca estetik bir eser olarak değil, aynı zamanda dönemi için oldukça ilerisinde bir bilimsel hipotez olarak değerlendirilmektedir. Çalışma, Journal of Mathematics and the Arts adlı akademik dergide yayımlandı.
Makalenin final bölümünde ise, “Leonardo da Vinci’nin figürün bacakları arasındaki eşkenar üçgene yaptığı açık göndermeyle, çizimin inşa ediliş şekli açıklanıyor ve orantı seçimlerinin anatomik temelleri gözler önüne seriliyor.” denildi.