Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Nüfus Politikaları Kurulu Toplantısı’na başkanlık etti.
Toplantının açılışında, ocak ayında yapılan ilk toplantıda, nüfus politikalarının mevcut durumu ve alınacak sonraki adımların değerlendirildiğini aktaran Yılmaz, ailenin ve nüfus yapısının korunmasına yönelik somut uygulamalara hızla geçildiğini ifade etti.
Doğum yardımı kapsamında yapılan ödemelerde kayda değer bir artış sağlanmasını sağlayan yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiğini belirten Yılmaz, doğum sonrasında yapılan tek seferlik ödemenin 5 bin liraya çıkarıldığını; ikinci çocuk için beş yaşına kadar aylık 1500 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise beş yaşına kadar aylık 5 bin lira düzenli doğum yardımı ödemelerine başladıklarını dile getirdi.
Aile ve Gençlik Fonu’nun 81 ilde yaygınlaştırıldığını hatırlatan Yılmaz, 14 Nisan’da bakan yardımcıları seviyesinde düzenlenen teknik toplantı sonucunda “mevzuat”, “çalışma hayatı”, “sağlık”, “eğitim”, “ekonomik teşvikler” ve “iletişim ile farkındalık oluşturma” başlıkları altında altı farklı çalışma grubunun oluşturulduğunu aktardı. Her grup için koordinatör ve işbirliği yapılacak kurumların belirlendiğini kaydetti.
Bugünkü toplantının gündeminde, çalışma gruplarının hazırladığı sunumların değerlendirildiğini belirten Yılmaz, bu öneriler ışığında gelecekte atılacak adımların netleştirileceğini ifade etti.
“Şiarımız güçlü aile, güçlü toplumdur”
Yılmaz, nüfus projeksiyonları ve aile ile toplum yapısındaki değişimlere bağlı olarak, eğer etkili politikalar hayata geçirilmezse demografik kırılganlıkların derinleşme riski içerisinde olduğunu değerlendirdi.
“Aile kurumunu ve güçlü nüfus yapısını güvence altına alacak, aile kurmayı ve çocuk sahibi olmayı teşvik edecek düzenlemelerin kurumların ortak gayretiyle bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Şiarımız, güçlü aile, güçlü toplumdur. Ailelerimizin sayısını arttırmak ve evlenme ile çocuk sahibi olma yaş ortalamasını düşürmek temel önceliklerimizdendir.” diyen Yılmaz, kadınlarda ilk evlenme yaşının 2001’de 22,7 iken 2024’te 25,8’e, ilk doğumdaki ortalama anne yaşının ise 2014’te 25,5 iken 2024 itibarıyla 27,3’e yükseldiğini vurguladı.
Bu eğilimin, kadınların doğurganlık dönemini kısaltarak toplam doğurganlık hızını düşürdüğünün altını çizen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2026–2035 dönemini “Aile ve Nüfus On Yılı” olarak ilan ettiğini hatırlatarak doğurganlık hızındaki düşüşü “varoluşsal bir tehdit” olarak tanımladı.
Cevdet Yılmaz, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bazı uluslararası organizasyonlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından doğurganlığı azaltmaya yönelik girişimlerin sürdürüldüğünü biliyoruz. Ayrıca medya ve sosyal medya aracılığıyla küresel düzeyde bir cinsiyetsizleştirme kampanyasının yürütüldüğünü gözlemliyoruz. Demografik değişimleri doğru bir şekilde anlayarak güçlü politikalar geliştirecek Ulusal Demografi Stratejisi’nin hayata geçirilmesi, önümüzdeki dönemdeki önceliklerimizdendir.”
Aile ve nesillere zarar veren bu yaklaşımlar konusunda, yalnızca kamu kurumlarının değil, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının da yeterli bilgi ve farkındalığa sahip olması gerektiğini belirten Yılmaz, tüm kurumların bu konuda azami dikkat ve sorumlulukla hareket edeceğine inandığını ifade etti.
“Ailenin korunması ve doğurganlık hızının artırılması ülkemiz için öncelikli bir hedeftir. Bu doğrultuda tüm kamu kurumlarının işbirliği ve eşgüdüm içinde çalışması büyük önem taşımaktadır. Nüfus Politikaları Kurulu, Türkiye’nin demografik geleceğini şekillendiren güçlü bir istişare ve uygulama mekanı olarak üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.” diye ekledi.
Kreş ve bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasından aile hayatıyla çalışma hayatını uyumlu hale getiren çalışma modellerine kadar geniş bir yelpazede eylem planları hazırladıklarını belirtti. Araştırma altyapısının güçlendirilmesi ve disiplinler arası çalışmaların teşvik edilmesinin de kritik bir gereklilik olduğunun altını çizdi.
“Aile kurumu ve güçlü nüfus yapısının korunması, küresel ölçekte toplumları etkileyen bir konu haline gelmiştir. Dünya genelinde aile yapısı ve doğurganlık oranları tehdit altındayken, birçok ülkenin bu konuda çözüm üretmekte zorlandığını görmekteyiz. Bu bağlamda, aileyi ve doğurganlığı önceliklendiren çalışmalarımız, dost ve kardeş ülkeler başta olmak üzere uluslararası düzeyde de faydalı ve rehberlik edici olacaktır.” diyen Yılmaz, toplumun sağlıklı nesiller yetiştirmesini tehlikeye sokan gelişmelere karşı kararlılıkla mücadele edeceklerini söyledi.
Toplantıya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Tuğba Işık Ercan ile bazı bakan yardımcıları ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.