Bir çift, bebek sahibi olma hayalini gerçekleştirmek için tam 18 yıl süresince çaba sarf etti. Ancak, yapay zeka destekli “STAR” yöntemi ile bu hayale nihayet kavuşmak üzereler; zira ilk bebeklerini aralık ayında kucaklamaya hazırlanıyorlar.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bu çift, çeşitli tüp bebek tedavilerine rağmen, erkeğin “azospermi” olarak bilinen rahatsızlığı sebebiyle başarılı olamadı. Bu nadir durum, erkeğin meni örneğinde sperm bulunamaması ile karakterizedir. Normal şartlarda, bir meni örneğinde milyonlarca sperm bulunmasına rağmen, bu rahatsızlıkta mikroskop altında uzun süreli incelemelerde dahi sperm tespit edilemiyor.
Kimliklerini gizli tutmak isteyen çift, yaşadıkları sorunu aşmak için Columbia Üniversitesi Doğurganlık Merkezi’ne başvurmuşlardır. Burada uygulanan “STAR” yöntemi, yapay zekadan faydalanarak hiç spermi olmadığı düşünülen erkeklerde “gizli” sperm hücrelerini bulmayı amaçlıyor.
Bebek sahibi olma isteğiyle merkezde bulunan sağlık ekibine meni numunesi veren çift, yapılan incelemeler sonucunda yapay zeka destekli sistem sayesinde üç gizli sperm hücresi buldu. Bu sperm hücreleri alındıktan sonra tüp bebek tedavisinde kullanıldı. Kadın, bu tedavi yöntemi ile hamile kalan ilk birey olarak kayıtlara geçti. Bebeğin aralık ayında doğması bekleniyor.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan kadın, “Gerçekten hamile olduğuma inanmam iki günümü aldı… Hâlâ sabah uyandığımda bunun gerçek olup olmadığına inanamıyorum. Test sonuçlarını görene kadar hâlâ hamile olduğuma inanmıyorum” dedi.
CNN’in yorumuna göre, bu alanda daha fazla araştırma ve test yapılması gerektiği belirtilse de, yapay zekanın erkek kısırlığı konusunda önemli kazanımlar sağladığı düşünülüyor.