AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Genel Kurul 8 Temmuz Salı günü yoğun bir hafta çalışmalarına başlayacak. Bu kapsamda, enerji ve maden sektörlerine ilişkin yeni düzenlemeleri de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri devam edecek.
Söz konusu teklife göre, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” alınmadığı sürece, projelere dair onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyecek, projeler için yatırımlara başlanamayacak ve ihale yapılamayacak. Ancak bu durum, teşvik ve onay süreçlerine başvurulmasına engel olmayacak.
Maden Kanunu’nda getirilmiş olan yeni düzenlemeyle ruhsat bedelinde yüzde 30 indirim uygulanacak. Ayrıca, rehabilitasyon bedeli ruhsat ücretinden ayrı olarak tanımlanacak ve ruhsat bedeli kadar bir tutarın rehabilitasyon bedeli olarak ödenmesi zorunlu hale getirilecek.
Elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla yürütülen madencilik faaliyetleri, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak zeytinlik bulunan alanlara denk geldiğinde, bu alanlarda ilgili zeytin ağaçlarının taşınabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kamu yararı gözetilerek izin verilebilecek.
Madencilik faaliyetinin yürütüldüğü zeytinlik alanlarda, yıllık rehabilitasyon çalışmalarını sağlamak amacıyla ruhsat sahibinden ek bir gelir talep edilecek.
Yeni zeytin bahçeleri kurulması veya zeytin ağaçlarının taşınması gerektiğinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uygun gördükleri Hazine taşınmazlarını, kamulaştırma yapılan maliklere rayiç bedel üzerinden 10 yıllık kira ile verilebilecek.
Yenilenebilir enerji projeleri için gereken özel mülkiyete konu taşınmazların sağlanması amacıyla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 31 Aralık 2030 tarihine kadar acele kamulaştırma kararı alınabilecek.
Ayrıca, 31 Aralık 2030’a kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislerin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim sağlanacak. Enerji ithalatını azaltmak ve cari açığı düşürmek için mevcut indirimlerin süresi 5 yıl daha uzatılacak.
– EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA YÖNELİK DÜZENLEME GENEL KURULA GELECEK
Genel Kurul’un gündeminde, en düşük emekli aylığının 16 bin 881 liraya çıkarılmasına dair düzenlemenin de yer aldığı Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bulunmaktadır.
Bu teklife göre, Kuvvet Komutanlığına atanan orgeneral ve oramirallerin yaş haddi 67’ye yükselecek. Ayrıca, Kuvvet komutanlarıyla diğer orgeneral ve oramirallerin yaş haddinin 72 yaşına kadar birer yıllık sürelerle uzatılması Cumhurbaşkanına verilecek bir yetki olacak.
Yüksek Askeri Şura kararıyla, hizmet süreleri uzatılabilecek general ve amirallerin sayısı da 36’dan 60’a, zaruri durumlarda ise 75’e çıkarılabilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen konaklama tesislerinde çalışan işçiler için hafta tatili hakları, işçinin yazılı talebi veya onayıyla hak kazandığı tarihten itibaren 4 gün içinde kullandırılabilecektir.
En düşük emekli aylığı Temmuz ödeme döneminden itibaren 16 bin 881 liraya yükselebilecek.
Ayrıca, açık iş ilanları ile ilgili verileri belirlenen süre, format ve esaslara göre bildirmeyen özel istihdam bürolarına, ihtar verilecek. İhtar sonrasında 7 gün içinde bildirimde bulunulmadığında 136 bin 190 lira, bu fiilin bir yıl içinde tekrarında ise 272 bin 380 lira idari para cezası uygulanacak.
– ENGELLİLERİN SORUNLARININ ARAŞTIRILMASI KOMİSYONU İKİNCİ KEZ TOPLANACAK
Yeni kurulan Engellilerin Sorunlarının Araştırılması Komisyonu, ikinci toplantısını gerçekleştirecek ve çalışma takvimini oluşturacaktır.
Dışişleri Komisyonu, çeşitli uluslararası anlaşmalara dair 5 kanun teklifini ele alacak. Ayrıca, komisyonda Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) KKTC’de gayrimenkul alan şahıslara yönelik eylemleri hakkında sunum yapacak.
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve sonuç hesaplarını görüşmeye devam edecek. Bu hafta içerisinde Ziraat Bankası AŞ ve bağlı kuruluşlarının bilanço ve sonuçları da ele alınacak.
Öte yandan, Salı ve Çarşamba günlerinde, Meclis’te temsilci bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecektir. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap edecektir.