1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Gençler Teknolojiyle Geleceği Şekillendiriyor!

Gençler Teknolojiyle Geleceği Şekillendiriyor!

featured

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) işbirliğiyle başlatılan DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, gençleri teknoloji ile buluşturma misyonunu sürdürmektedir.

18 binden fazla atölye öğrencisinin katılım gösterdiği etkinlik, Türkiye’nin 81 ilinde bulunan 131 atölyede eş zamanlı olarak Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği şeklinde gerçekleştirildi. Öğrenciler, takım çalışmasıyla geliştirdikleri projeleri izleyicilere sunma fırsatı buldu.

Bu yılki proje şenliğinin ana teması, acil durum uyarı ve müdahale sistemleri oluşturdu. Öğrenciler, deprem, yangın, su baskını, gaz kaçağı ve sağlık acil durumları gibi kritik koşullara yönelik çeşitli çözüm önerileri geliştirdi.

Prototiplerde sıcaklık, nem, gaz, hareket, ışık gibi sensörler ve mikrodenetleyiciler kullanılarak farklı sistemler oluşturuldu. Her biri 4-6 kişilik takımlar halinde çalışan öğrenciler, şehirlerindeki atölyelerde projelerini değerlendirilmek üzere jüriye sundu. Sistemler, teknik doğruluğun yanı sıra yenilikçilik, özgünlük, toplumsal katkı ve sürdürülebilirlik kriterleri açısından da ele alındı.

Dün başlayan proje şenliği, gün sonunda başarılı olan projelerin açıklanmasıyla tamamlanacak.

“Türkiye genelinde proje şenliğine 18 bin 500 öğrenci katıldı”

DENEYAP Türkiye Koordinatörü Banu Aras, şenliğin yapıldığı noktalardan biri olan İstanbul Kurtköy Spor Salonu’nda yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde etkinliğe 18 bin 500 öğrencinin katıldığını vurguladı. Aras, atölyeleri ortaokul ve lise kategorileri olarak ayırdıklarını ve değerlendirme sonrasında öğrencilerin derecelendirileceğini belirtti.

Aras, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’nin öğrencilere sadece teknolojiyi kullanmayı değil, aynı zamanda üretmeyi de öğrettiğine dikkat çekerek, “Bu süreçte yenilikçi fikirler üretiyorlar ve takım ruhunu geliştiriyorlar. Gelecek onların ellerinde ve biz bu geleceğe dair umutluyuz.” ifadelerini kullandı.

“Mini Termo” bebeklerin ateş takibini yapıyor, “Felaket Savar” gaz kaçaklarının önüne geçiyor

Etkinlikte çeşitli projeleriyle yer alan takımlardan biri olan Kod Yıldızları, “Mini Termo” isimli projelerini tanıttı. Takım üyelerinden Zeynep Zümra Erdoğan, bebeklerin ateş takibine yönelik, ani ateş yükselmelerinde ebeveynleri bilgilendiren bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Mini Termo, gece boyunca bebeklerin ateşini takip edebilmekte ve 37 derecenin üzerine çıktığında görsel ve işitsel olarak uyarılar vermektedir.

Ram takımı ise “Felaket Savar” isimli projelerini tanıttı. Takımın üyeleri olan Ayşe Naz Adıgüzel, Raziye Sultan İnce, Mina Tuncer ve Agah Erdem Koşar, projeleriyle gaz kaçaklarının yol açabileceği yangınları önlemeyi amaçladıklarını ifade etti. Raziye Sultan İnce, “Gaz kaçaklarının en yaygın olduğu yerler için sensörler kullanarak erken uyarı sistemi geliştiriyoruz. Alarm vererek ve akıllı telefonlara bildirim göndererek kaçakların büyümesini engelliyoruz.” diye belirtti.

Yangın tespit dronundan deprem uyarı sistemine kadar birçok proje sergilendi

Etkinlikteki diğer bir takım olan Prof. Çözüm, yangın tespit dronu geliştirdi. Yiğit Hamza Pusat, orman yangınlarını önceden tespit edip etkisiz hale getirme amaçlı bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtti. Dronları, yangın anında alev söndürücü topu gönderme ve durumu yetkililere bildirme işleviyle donatıldı.

Başka bir takım olan Üretken Yazılımcılar, “Depremokur” isimli projeleri ile dikkat çekti. Defne Kayacıoğlu, geliştirdikleri sistemin, depremin şiddetini algılayarak 4 ve üzeri büyüklükte depremlerde uyarılar gönderdiğini aktardı. Takım kaptanı Nisa Dila Oruç, projelerinin uyarı vermek için ekran ve LED sistemleri kullandığını, sesli uyarılardan kaçındıklarını belirtti.

Gençler Teknolojiyle Geleceği Şekillendiriyor!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin