Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya il programı çerçevesinde Seydişehir-Bozkır Devlet Yolu’nun temellerini attı. Törende yaptığı konuşmada, “Pençe-Kilit Harekatı kapsamında arama-tarama faaliyetlerinde bulunan askerlerimizden 8’inin şehit olması hepimizi derinden üzüyor. Başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere, tüm milletimize baş sağlığı diliyorum. Ailelerine sabır niyaz ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, ulaşımın tarihi medeniyetlerdeki önemine vurgu yaparak, “İpek Yolu gibi tarihi yollar, ticaretin ve kültürün gelişmesine katkıda bulunarak şehirlerin büyümesine zemin hazırlamıştır. Tüm ulaşım altyapısı projeleri gibi karayolu yatırımları da şehirleri, insanları ve ekonomiyi bir araya getirerek üretimi desteklemekte, ticareti canlandırmakta ve turizmi hareketlendirmektedir.” şeklinde konuştu.
“DOĞU-BATI VE KUZEY-GÜNEY YÖNLERİNDE ÜLKEMİZİ YÜKSEK STANDARTLI YOL AĞIYLA DONATTIK”
Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yol Medeniyettir” vizyonuyla 2002 yılında başlatılan bölünmüş yol seferberliğini hatırlatarak, “Son 23 yıl içinde karayolu ağımızı güçlendirmek ve vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak amacıyla 176 milyar dolarlık yatırım yaptık. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı 29 bin 771 kilometreye ulaştırdık. 77 ilimizi, güvenli ve konforlu yollarla birbirine bağlamayı başardık. Doğu-batı yönünde kat edilen 8 bin 524 kilometrelik ana karayolu aksının yüzde 92’sini tamamladık. Kuzey-güney yönünde ise 12 bin 146 kilometre uzunluğundaki 18 ana aksın yaklaşık yüzde 90’ı bitirildi.” dedi.
“KONYA’YA 151 MİLYAR LİRA ÜSTÜNDE YATIRIM YAPILDI”
Bakan Uraloğlu, İpek Yolu üzerinde yer alan ve tarih boyunca Anadolu’nun önemli yerleşimlerinden biri olan Konya’nın, Türkiye’nin ana ulaşım yollarının buluşma noktasını oluşturduğunu vurguladı.
Konya’nın İç Anadolu ile Akdeniz arasında stratejik bir geçiş alanı sunduğunu belirten Uraloğlu, “Gelişmiş tarım, hayvancılık ve sanayi faaliyetlerinin yanı sıra yeraltı zenginlikleri ile de ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. Hızla gelişen sosyo-ekonomik yapısına bağlı olarak artan şehir içi ve şehirler arası ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla ulaşım yatırımları büyük önem taşımaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, 2002 yılından beri Konya’nın ulaşım ve iletişim altyapısına 151 milyar lira üstünde yatırım gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Konya’nın bölünmüş yol uzunluğunu 167 kilometreden bin 289 kilometreye, bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 97 kilometreden bin 300 kilometreye çıkardıklarını ifade etti:
“Demirkapı Tüneli gibi önemli projeleri hayata geçirerek Antalya’yı Konya’ya bağlayan ve kuzey-güney eksenindeki en önemli geçiş noktalarından birini oluşturduk. Akdeniz ve İç Anadolu’yu bölen Toroslar, artık bu tünel ile sadece 4 dakikada geçiliyor. Eğiste Hadimi Viyadüğü ile de ülkemizin en uzun dengeli konsol köprüsünü Konya’da hizmete sunduk. Bu proje, Akdeniz ve İç Anadolu’yu kesintisiz bir şekilde bağlayarak Toroslara büyük bir katkıda bulunmaktadır.” dedi.
Uraloğlu, Konya Çevre Yolu’nun 46 kilometre uzunluğundaki 2. etabının hizmete açıldığını da hatırlattı.
Bakan, Konya-Ankara Yolu, Konya-Afyonkarahisar Yolu, Konya-Aksaray Yolu gibi birçok önemli projeyi tamamlayarak ulaşım ağını güçlendirdiklerini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, “Seydişehir-Bozkır Devlet Yolu, iki önemli ilçemizi birbirine bağlamanın da ötesinde, Konya’nın tarımsal, ticari ve sanayi faaliyetlerine yeni bir ulaşım koridoru kazandırmak için atılmış bir adım.” açıklamasında bulundu.
“Hedefimiz 2028’de Çalışmaları Tamamlamak”
Projelerinde toplam uzunluğu 46,5 kilometre olan yolun 16 kilometresinin tamamlandığını hatırlatan Uraloğlu, “Geriye kalan 30,5 kilometrelik kısmı BSK kaplamalı olarak inşa edeceğiz. Bu bölümde 3,9 kilometrelik kısım bölünmüş yol, 26,6 kilometresi tek yol standardında yapılacak. Çalışmalarımızı 2028 yılına kadar tamamlamayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Yıllık 174,7 Milyon Lira Tasarruf Sağlanacak”
Seydişehir-Bozkır Devlet Yolu’ndaki standart artışının bölgedeki turizm, tarım, sanayi ve ticaret merkezlerine erişimi hızlandıracağını dile getiren Uraloğlu, “Yol tamamlandığında seyahat süresi 41 dakikadan 31 dakikaya düşecek. Bu sayede yılda yaklaşık 175 milyon lira tasarruf sağlanacak. Ayrıca karbon emisyonunu da 2 bin 840 ton azaltarak çevremizin korunmasına katkıda bulunmuş olacağız.” dedi.
Bakan Uraloğlu, Konya’nın ulaşım altyapısına daha fazla hizmet vermek amacıyla Stadyum-Şehir Hastanesi 2. Etap Tramvay Hattı’nın da temelini atacaklarını açıkladı. Bu bağlamda, “Konya için durmaksızın çalışıyor, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda bölgemizin kalkınması için gayret sarf ediyoruz.” dedi.