1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İslami Finans Zirvesi: Türkiye’den Çözüm Vurgusu

İslami Finans Zirvesi: Türkiye’den Çözüm Vurgusu

featured

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi’nin açılışında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. İslami finansın mevcut sorunlara önemli çözümler sunduğuna ancak küresel finansal varlıkların yalnızca yüzde 1’ini temsil ettiğine vurgu yaptı.

Küresel İslami finans piyasasının büyüklüğünün 5,3 trilyon dolara ulaştığını ifade eden Şimşek, Türkiye’de ise İslami finansın bankacılık sektörü varlıklarının yüzde 8’ini oluşturduğunu aktardı.

Türkiye’nin İslami finansman gelişmişlik endeksinde 136 ülke arasında 10. sırada yer aldığını belirten Şimşek, ülkenin bu alanda ilk 5 arasında yer alma hedefini de gündeme getirdi.

Bakan Şimşek, küresel ekonomiyi etkileyen belirsizliklere de dikkat çekerek, jeopolitik riskler, yüksek borçluluk oranları, ticaretpolitikalarındaki engeller ve yaşlanan nüfusun oluşturduğu zorlukları gündeme getirdi. Bu durumun küresel büyümeyi yavaşlattığını aktaran Şimşek, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2 ile yüzde 2,5 arasında bir büyüme kaydetmesinin beklendiğini kaydetti. Şimşek, İslami finansın bu belirsizlik ortamında alternatif bir model sunabileceğinin altını çizdi.

Türkiye ve İngiltere’nin İslami finans alanında işbirliği yapabileceği birçok fırsat bulunduğunu vurgulayan Şimşek, bu finans modelinin geleneksel yöntemlere kıyasla daha dayanıklı olduğunu belirtti.

“Dayanıklılık inşa ediyoruz”

Son dönemde Türkiye ekonomisindeki gelişmelere de değinen Şimşek, enflasyonun hızla gerilediğini dile getirdi. Dezenflasyon sürecinin yaşandığını ifade eden Bakan, 2027 yılında enflasyonun tek hanelere inmesini hedeflediklerini bildirdi. Geçtiğimiz yıl enflasyonun yüzde 72 düzeyinde iken, şu anda bu oranın yüzde 35 civarında olduğunu aktardı.

Cari açığın da azalmaya devam ettiğini belirten Şimşek, geçtiğimiz yıl altın hariç cari fazla verildiğini kaydetti. Türkiye’nin mali duruşunun tarihi olarak temkinli olduğunu vurgulayan Şimşek, depremin mali pozisyonda büyük bir darbe yarattığını ancak düşük borçluluk oranlarının önemli bir gösterge olduğunu ifade etti.

Bu yılki bütçe açığı hedefinin yüzde 3,1 olduğunu belirten Şimşek, gelir performansının beklenenden daha zayıf olduğunu ancak bu durumun çok büyük bir sorun olmadığını söyledi. Kırılganlıkları azaltarak ekonominin dayanıklılığını artırdıklarını vurguladı.

Kur korumalı mevduatların gerilediğini ve rezervlerin güçlendiğini aktaran Şimşek, net döviz rezervlerinin haziran sonu itibarıyla Mayıs 2023’e göre yaklaşık 89 milyar dolar arttığını ifade etti. Türkiye’nin rezerv yeterliliğine ulaşmış durumda olduğunu belirten Bakan, risk priminin düşmekte olduğunu ama hâlâ yüksek seviyelerde olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yapısal dönüşüm sürecini hızlandırdıklarını, yeşil, dijital dönüşüm ve sanayide dönüşüm konularında kritik adımlar attıklarını belirtti. Ayrıca, yapay zeka, fiber altyapı ve veri merkezleri gibi yüksek teknolojilere odaklandıklarına dikkati çekti.

Dünyada gelişmiş ekonomilerde büyümenin yavaşladığını ancak Türkiye ve Hindistan gibi bazı gelişmekte olan ülkelerin yüksek ekonomik büyüme performansı gösterdiğini kaydeden Şimşek, Türkiye’nin eğitimli, genç ve kalifiye nüfusunun bu noktada önem arz ettiğini vurguladı.

“Türkiye ve İngiltere, savaş bölgelerinin yeniden inşa sürecinde işbirliği yapabilir”

Şimşek, Türkiye’nin en önemli imalat sanayi merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Türkiye ve İngiltere’nin işbirliği yapabileceği alanlar konusunda bilgiler verdi. Özellikle Ukrayna ve Orta Doğu’da savaşların sona ermesinin ardından yeniden yapılanma ihtiyacının olduğu vurgusunu yaptı.

Ayrıca, Türkiye’nin oyun ekosisteminde Londra’nın ardından ikinci sırada yer aldığını ifade eden Şimşek, Türkiye’de 850’den fazla aktif oyun girişiminin mevcut olduğunu belirtti. Geçmişte elde edilen başarıları ve batıya yeniden yönelişi de dile getirdi.

Son olarak, PKK terör örgütünün silah bırakma kararının büyük ekonomik fırsatlar sunduğunu belirten Şimşek, bu durumun doğu ve güneydoğudaki bölgenin yeni büyüme motorları haline gelmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

İslami Finans Zirvesi: Türkiye’den Çözüm Vurgusu
Yorum Yap
Bizi Takip Edin