1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Enerji Geleceğini Viyana’da Tartıştı

Türkiye Enerji Geleceğini Viyana’da Tartıştı

featured

Bakan Bayraktar, Avusturya’nın Viyana kentinde “Birlikte Yol Haritaları Çizmek: Küresel Enerjinin Geleceği” başlığıyla gerçekleştirilen 9. OPEC Uluslararası Semineri’ne katıldı.

Seminerde düzenlenen “Petrol Piyasaları: Enerji Güvenliği, Büyüme ve Refah” panelinde Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suhail bin Mohamed Al Mazroui, Kuveyt Petrol Bakanı Tarıq Sulieman Ahmad Al-Roumi, Nijerya Enerji Bakanı Adebayo Adelabu, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ve Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Hardeep Singh Puri gibi önemli isimlerle bir araya geldi.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında arz güvenliği, fiyat istikrarı ve karbonsuzlaşma konularına özel önem verdiğini vurguladı. Yüzyılın ortasına kadar Türkiye’nin karbon nötr bir ekonomi olma hedefini paylaştı.

Bu üç temel unsurun enerji sektöründe daha dengeli ve çeşitli politikaların oluşumuna katkı sağladığını ifade eden Bayraktar, yenilenebilir enerji konusunun da önemli başlıklar arasında yer aldığını belirtti.

– “GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ KAPASİTESİ 4 KATINA ÇIKACAK”

Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki iddialı planlarından bahsederek, önümüzdeki on yıl içinde güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin 4 kat artarak 2035 yılında 120 gigavata ulaşmasının hedeflendiğini aktardı.

Aynı zamanda, Türkiye’nin kapsamlı bir petrol ve gaz programına sahip olduğunu hatırlatan Bayraktar, 2020 yılında Karadeniz’de büyük ölçekli bir doğalgaz rezervi keşfedildiğini ve kısa sürede üretime geçildiğini ifade etti.

Mevcut durumda Türkiye’de 4 milyon haneye bu kaynaktan doğalgaz sağlandığına dikkat çeken Bayraktar, bu sayıyı gelecek yıl iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. 2028 yılına kadar Karadeniz’deki doğalgaz üretimini 4 kat artırarak 16 milyon haneye gaz tedarik edeceklerini kaydetti.

Geleneksel olmayan yöntemlerle yer altındaki petrol ve gaz kaynaklarının üretimine de başlanacağını söyleyen Bakan, bazı Amerikalı şirketlerle Türkiye’nin güneydoğu bölgesi için bir anlaşma yapıldığını hatırlattı.

– “YAKINDA SURİYE’YE GAZ TEDARİK EDECEĞİZ”

Bayraktar, hem Türkiye’nin enerji güvenliğine hem de bölgesel enerji güvenliğine yatırım yaptüklerini vurgulayarak, petrol ve gaz boru hatları ile komşu pazarlar arasındaki bağlantıları güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Türkiye’nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) girişini artırmak üzere altyapıyı geliştirmek istediklerini de belirten Bayraktar, bunun Avrupa pazarına da taşınacağını kaydetti.

Bayraktar, Suriye’ye enerji iletimine dair yeni gelişmelere de değinerek, “Gaz şebekemizi Suriye şebekesine bağladık. Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz. Belki de bu proje için ortaklık kuracaklar ve bu sayede Suriye’de elektrik üretimi için gaz sağlayabileceğiz. Umarım Suriye’de yaşam normale döner. Bağlantı ve altyapı yatırımları oldukça kritik.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Enerji Geleceğini Viyana’da Tartıştı
Yorum Yap
Bizi Takip Edin