1. Haberler
  2. Eğitim
  3. 2025-2026 Eğitim Yılında Ücret Düzenlemesi!

2025-2026 Eğitim Yılında Ücret Düzenlemesi!

featured

“2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” başlıklı Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kararda, yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine ilişkin katkı payları ve öğrenim ücretleri detaylı bir şekilde açıklandı. Bu düzenlemede birinci öğretim ile açık öğretim için devlet ve öğrencilerden alınacak katkı payı tutarlarının yanı sıra ikinci ve uzaktan öğretim öğrencileri için öğrenim ücreti oranları belirlenmiştir.

2025-2026 akademik döneminde, devlet üniversitelerinde eğitim gören veya yeni kaydolacak olan birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Devlet, bu öğrencilerden alınması gereken katkı paylarını üstlenecek.

Devlet tarafından gerçekleştirilecek öğrenci katkı payı ödemeleri, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için yüzde 40 oranında artırılmış olarak yapılacaktır.

Şehit yakınları, gaziler ve yakınlarına öğrenim ücreti muafiyeti

Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde görev başında hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları, maluller ve şeref aylığı alanların eş ve çocukları, yaş, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın, öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti muafiyetinden yararlanacaktır.

Bu kapsamda olmalarına rağmen 2025-2026 akademik yılına dair kayıt yenileme veya kayıt yaptırma sırasında gerekli belgeleri sunamayan öğrenciler, belgeleri ibraz ettikleri tarihte ödedikleri öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri iade edilecektir.

Engelli öğrencilerin ise, yükseköğretim kurumuna sundukları engelli raporu doğrultusunda, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı şartı olmaksızın öğrenim ücretlerinden engellilik oranı kadar indirim yapılacaktır.

Engelli olduğu halde ilgili belgeleri sunamayan öğrenciler, gerekli raporu ibraz ettikleri tarihte ödemiş oldukları öğrenim ücretlerinden, engellilik oranı kadar indirim yapılacak tutar veya öğrenci katkı payı, ret ve iadelerden iade edilecek.

Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, geçiş yaptıkları programlar için öğrenci katkı paylarının devletça karşılanabilmesi, yatay geçiş öncesindeki dönemden itibaren hesaplanacaktır.

Yurt dışından kabul edilecek öğrenciler

Kararda, yurt dışından kabul edilen öğrenciler için öğrenim ücreti oranları da belirlenmiştir. Yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında kayıt yaptıracak olan öğrencilerden alınacak öğrenim ücretleri, ilgili cetvellerde belirlenen öğrenci cari hizmet maliyetinin iki katından az olmamak üzere yükseköğretim kurumlarınca belirlenecektir.

Ayrıca, yurt dışından gelen öğrencilerin ailesi ve kendisi Türkiye’de ikamet izni sahibi olanlardan, aynı aileden birden fazla öğrenci devlet yükseköğretim kurumlarında öğrenim gördüğünde, öğrenim ücretlerine yüzde 25 oranında kardeş indirimi uygulanacaktır.

Türkiye’deki üniversitelere yurt dışından kabul edilecek öğrencilerden mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda öğrenim ücreti alınmayacaktır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olup merkezi yerleştirme sınavı ile yükseköğretim programlarına yerleştirilen öğrenciler ise, öğrenim ücreti açısından birinci öğretim ve açık öğretim için katkı payı, ikinci öğretim için ise öğrenim ücreti esaslarına tabi olacaklardır.

Öğrenim ücretinin kullanılması

İkinci öğretimde alınacak ücretlerin yüzde 10’u öğrencilerin barınma, beslenme, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetler için kullanılacaktır. Kalan kısım ise üniversite bütçesine dahil edilerek Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen kurallara göre değerlendirilecektir.

Başka bir yükseköğretim kurumuna yerleşen öğrenciler, yeni programlarına ait öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretine tabi olacaklardır. Mevzuat değişiklikleri nedeniyle adları güncellenen ya da fakülte veya yüksekokula dönüşen yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler, diplomasını alacakları kurumdan kaynaklanan ücretleri ödeyeceklerdir.

Yabancı dille eğitim veren programlarda öğrenim ücreti ve katkı payı ise 1,5 katı olarak alınacaktır. Ayrıca, öğrenci sayısının 10 ve altında olduğu ikinci öğretim programlarında öğrenim gören öğrenciler, üniversitenin talebi ve YÖK’ün uygun görüşü ile birinci öğretim programına geçiş yapabilecektir. Bu durumda, bu öğrenciler için birinci öğretim katkı payı esasları geçerli olacaktır.

Lisansüstü öğrenim gören öğrenciler

Lisansüstü programa devam eden öğrenciler, ön lisans ve lisans öğrencilerinin sahip olduğu haklardan aynı şekilde faydalanabileceklerdir. Uzaktan öğretim programlarında lisansüstü öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti, tezsiz yüksek lisans programlarının ücreti üzerinden değerlendirilecektir.

Yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında, açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti dışında hiçbir ad altında ek ücret talep edilmeyecektir.

Gazzeli üniversite öğrencilerinin öğrenim ücreti devlet tarafından karşılanacak

2025-2026 eğitim-öğretim yılında, ailesi veya kendisi Gazze’de yaşayan ve Türkiye’deki devlet yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim gören ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin öğrenim ücretlerinin devlet tarafından ödeneceği belirtilmiştir.

Bu karar, 30 Haziran 2025 tarihinden itibaren geçerlidir.

2025-2026 Eğitim Yılında Ücret Düzenlemesi!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin