1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Yazın İlk Dolunayı: Ay Yanılsaması Şöleni!

Yazın İlk Dolunayı: Ay Yanılsaması Şöleni!

featured

Yazın ilk dolunayı, gökyüzünde turuncu bir parıltı oluşturarak izleyenlere büyüleyici bir illüzyon sunacak. “Ay Yanılsaması” olarak adlandırılan bu nadir fenomen, dolunayın oldukça büyük görünmesini sağlıyor.

Gece gökyüzü tutkunları için yazın ilk dolunayı, geceyi görsel bir şölen haline getirecek. Ay, Türkiye saatiyle 23.36’da tam dolunay evresine girecek olsa da, en etkileyici anlarını güneşin batmasının ardından ufuk çizgisine yükselirken sergileyecek.

Bu anda turuncumsu bir ışıltıyla parlayacak olan Ay, izleyicilere normalden daha büyük bir görünüm sunacak.

NADİR GÖRÜLEN BİR GÖRSEL FENOMEN Bu fenomen, “Ay Yanılsaması” (Moon Illusion) olarak biliniyor ve beyin tarafından yaratılan ilginç bir oyundur. Ay, ufka yakın konumdayken insan beyni onu çevresindeki ağaçlar, binalar ya da dağlar gibi yakın nesnelerle kıyaslar. Bu da, Ay’ın gökyüzünün yükseklerinde tek başına durduğunda olduğundan daha büyük görünmesine sebep olur. Bu etkileyici illüzyonu deneyimlemek için dolunayı ufka yakınken izlemeye başlayabilirsiniz.

AY, GÜNEŞ’E EN UZAK KONUMUNDA Ayrıca, bu dolunay 2025 yılında Ay’ın Güneş’e en uzak konuma geldiği döneme denk geliyor. Zira birkaç gün önce Dünya da Güneş’e en uzak noktası olan “afelion”a ulaşmış durumda. Normalde Ay ile Güneş arasındaki mesafe yaklaşık 149.5 milyon kilometre civarındayken, Buck Moon (Erkek Geyik Ayı) döneminde bu mesafe yaklaşık 152 milyon kilometreye yükselecek. Dolunayın özel konumu nedeniyle, gece boyunca alışılmadık derecede alçak bir seyir izlemesi bekleniyor.

Yazın İlk Dolunayı: Ay Yanılsaması Şöleni!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin