Milli Eğitim Bakanlığı, “2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nu yayımlayarak lise tercih sürelerini belirledi. Tercih işlemleri 14-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci kabul eden fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, proje okulları ve mesleki ile teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına, merkezi sınav puanı üstünlüğü göz önünde bulundurularak tercih yapabilecek. Her öğrenci, bu okullardan 10’a kadar tercih gerçekleştirebilecek.
Yerleştirme işlemleri, merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları kapsamında, öğrencilerin puanlarıyla tercihlerine göre belirlenecek.
Eğer merkezi sınav puanları arasında eşitlik olursa, yerleştirmede önce “Okul Başarı Puanı (OBP)”, ardından 8, 7 ve 6. sınıflardaki “Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP)”, 8. sınıfta özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığı, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihi gibi kriterler sırasıyla değerlendirilecek.
Yerel yerleştirme süreci
Yerel yerleştirme, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından düzenlenen ortaöğretim kayıt alanlarında gerçekleştirilecek. Yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı ve özürsüz devamsızlık gün sayısı kriterlerine dayanarak yapılacak.
Değerlendirmede eşitlik oluşursa, 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanları dikkate alınarak yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek.
Tüm öğrenciler yerel yerleştirme tercihi yapacak
Merkezi sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil olmak üzere, tüm öğrencilerin yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okullar için tercih yapmaları zorunlu. Yerel tercih yapılmaması halinde, öğrenciler için merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar tercih ekranları kapatılacak.
Özel ortaöğretim kurumlarına kesin kayıt yaptıran ve yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden okullara kaydını tamamlayan öğrenciler tercih yapamayacak.
Öğrenciler, merkezi sınav puanları doğrultusunda üç grup tercih yapabilir: merkezi sınavla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yalnızca yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar arasında tercih yapabilecek.
İlk ekran yerel yerleştirme için açılacak
Öğrenciler, önce yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih edecek. Yerel yerleştirme tercihleri sırasında, ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek suretiyle toplamda 5 okul tercih edebilecekler.
Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) maksimum 3 okul seçilebilecek.
Yerel yerleştirme tercihlerinin ardından, öğrenciler merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından ise en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercih edebilecekler.
Yerel yerleştirme ekranında kullanılan renkler, “Yeşil” kayıt alanında olan okulları, “Mavi” komşu kayıt alanındaki okulları, “Kırmızı” ise diğer kayıt alanlarındaki okulları temsil edecek.
Nakiller iki dönem sürecek
Yerleştirme nakilleri, iki farklı dönemde gerçekleştirilecek. Bu süreçte, merkezi sınavla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için yine 3 ve pansiyonlu okullar için de 3 okul tercihi yapılabilecek.
Yerel yerleştirmede tercihine yerleşen öğrenciler, nakil dönemlerinde kayıt alanından farklı okul ve tür tercih etme zorunluluğu taşımayacak. Ancak, tercihine yerleşemeyen öğrencilerin ilk 2 okulu kayıt alanından seçerek en fazla 3 okul tercihine yönelmeleri gerekecek.
LGS tercihi yapacak depremzede öğrencilere “pozitif ayrımcılık”
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle etkilenen illerde, 2024-2025 eğitim öğretim yılı için depremzede öğrencilere özel hak tanındı. Tercih döneminde merkezi sınavla öğrenci alan okullara yapılacak tercihlerde, her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecek.
Bu ek kontenjanların yerleştirme işlemleri, merkezi yerleştirme esaslarına göre puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre gerçekleştirilecek. Ancak nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.
Depremzede öğrenciler, tercih dönemlerinde, 2024-2025 yılı itibarıyla mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabilecekleri gibi, bu alanların dışındaki tüm okullara da “kayıt alanında” olarak tercih yapma imkânına sahip olacak.
Eğer yerel yerleştirme ile tercih yapmış ancak yerleşememişse, bulundukları bölgedeki öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurduklarında, yerleştirme işlemleri toplam kontenjan doğrultusunda değerlendirilecektir.
Özel öğretim kurumları tercihleri ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri
Özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ve yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden okullardaki işlemler 14-24 Temmuz tarihlerinde yapılacak.
Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler, tercih ekranından faydalanamayacak. Ancak tercihler süreci içinde kayıtlarını iptal edenler, tercih yapma hakkına sahip olacaklar.
LGS yerleştirme sonuçları ise 4 Ağustos’ta “meb.gov.tr” adresinde yayınlanacak.