1. Haberler
  2. Dünya
  3. 3I/Atlas: 7 Milyar Yıldır Uzayda Sürüklenen Kuyruklu Yıldız

3I/Atlas: 7 Milyar Yıldır Uzayda Sürüklenen Kuyruklu Yıldız

featured

Bilim insanları, 3I/Atlas adını verdikleri bir nesnenin, şimdiye kadar gözlemlenen en eski kuyruklu yıldız olabileceğini ifade ediyor. Bu nesne, Dünya’ya Jüpiter kadar uzaklıkta bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta gökbilimciler tarafından keşfedilen bu gizemli yıldızlararası cisim, mevcut bilimsel verilere göre, güneş sistemimizden 3 milyar yıl daha yaşlı olma olasılığı taşırken, Oxford Üniversitesi’nden bir ekip, bu iddiaları destekleyen çalışmalara imza attı.

Bugün, bu ön bulgular İngiltere Kraliyet Astronomi Topluluğu’nun Durham’daki ulusal toplantısında sunuldu. Oxford Üniversitesi’nden gökbilimci Matthew Hopkins, BBC News’e verdiği bir röportajda, “3I/Atlas hepimizi çok heyecanlandırdı” dedi. Hopkins’e göre, nesnenin mevcut hızı, onun 7 milyar yıldan daha yaşlı olabileceği ihtimalini ortaya atıyor ve bu yönüyle dikkat çeken bir yıldızlararası ziyaretçi olma niteliği taşıyor.

JÜPİTER KADAR UZAKTA 3I/Atlas, ilk defa 1 Temmuz 2025 tarihlerinde, Şili’deki Atlas araştırma teleskobu tarafından Güneş’ten yaklaşık 670 milyon kilometre uzakta saptandı. Şu an için yalnızca üst düzey teleskoplarla gözlemlenebiliyor ve Dünya’dan Jüpiter kadar uzakta yer alıyor. O tarihten bu yana dünya çapındaki gökbilimciler, nesnenin hareket yönünü belirlemek ve daha fazla bilgi toplamak amacıyla yoğun bir çalışma içinde bulunuyorlar.

Hopkins, bu nesnenin Samanyolu Galaksisi’nin “kalın diskinden” kaynaklandığını düşünüyor. Bu yapı, Güneş ve diğer pek çok yıldızın bulunduğu bölgenin üzerinde ve altında dönen eski yıldızların bir grubunu temsil ediyor. Araştırma ekibi, 3I/Atlas’ın büyük olasılıkla eski bir yıldız etrafında oluştuğu ve bu nedenle yüksek oranda su buzu içerdiği görüşünde. Güneş’e yaklaştıkça, Güneş’ten gelen enerji nesnenin yüzeyini ısıtacak ve bu da buhar ve toz alevlerine yol açarak göz alıcı bir kuyruk oluşturma potansiyeli taşıyacak.

“YAKINDAN HİÇ GÖRÜLMEDİ” Araştırmanın eş yazarı Prof. Chris Lintott, “Bu, galaksimizin daha önce hiç yakından görmediğimiz bir bölümünden gelen bir nesne. Bu kuyruklu yıldızın güneş sisteminden daha yaşlı olma ve yıldızlararası uzayda sürükleniyor olma ihtimalinin üçte iki olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Hopkins, ayrıca yıldızlararası nesnelerin, diğer yıldızların etrafında, bunların oluşumunun başlangıcında meydana geldiğini belirterek, “Ana yıldızlarıyla olan bu bağlantı, Samanyolu’nun yıldız nüfusunu inceleme fırsatı sunuyor” diye ekledi. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde, 3I/Atlas, amatör teleskoplarla Dünya’dan da gözlemlenebilir hale gelecek. Daha önce, sadece iki yıldızlararası cisim gözlemlenmişti. Bunlar, 2017 yılında keşfedilen 1I/’Oumuamua ve 2019 yılında tespit edilen 2I/Borisov’dır.

3I/Atlas: 7 Milyar Yıldır Uzayda Sürüklenen Kuyruklu Yıldız
Yorum Yap
Bizi Takip Edin