1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yeni Yönetmelik, Deniz Taşımacılığında Değişim Getiriyor

Yeni Yönetmelik, Deniz Taşımacılığında Değişim Getiriyor

featured

Türkiye’nin kıyı tesisleri ile yurt dışındaki kıyı tesisleri arasında yolcu ve araç taşıyan gemilerle gerçekleştirilen düzenli seferlerle ilgili usul ve esaslarda değişiklik yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın "Gemilerle Yapılan Düzenli Seferler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre, yönetmelikte, idarenin belirlediği esaslara dayanan ve kondisyona yönelik tasarım değerlendirmesi ile denetimi kapsayan "durum değerlendirme denetimi" tanımı eklendi. Şehirlerarası taşımacılık hatlarında, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamının sağlanması amacıyla idarenin sınırlı denetim yapacağı belirtildi.

İşletmecilerin sefer programı değişikliklerini, en geç bir hafta öncesinden Düzenli Seferler Bilgi Sistemi (DSBS) üzerinden bildirmesi gerekecek.

HAT İZİNLERİ VE AYAKBASTI PARASI

Kiralık olarak işletilen gemilerin, satın alınması durumunda mevcut hat izni belgesinin geçerliliği, belge bitiş tarihine kadar sürecek. İşletmeciler, yolcu ve araç yoğunluğunun arttığı özel günlerde, diğer işletmecilere engel olmamak şartıyla, izinli hatlarında ilave sefer yapabilecek. Bu ek seferler öncesinde de DSBS üzerinden bildirim yapılması zorunlu.

Düzenli sefer gerçekleştiren gemilerin, Bakanlık tarafından kabul edilen kulüplerden ve sigortacılardan, hat izni süresince geçerli ve mevzuata uygun zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmaları gerekecek. Başka bir işletmeciye ait hatta hizmet alımıyla çalışacak gemiler için ek hat izni alınması şartı da getirildi.

25 yaşından büyük klassız gemilerin su altı sörveylerinde, idarenin belirleyeceği kapsamda yetkilendirilmiş klas kuruluşlarından durum değerlendirme denetimi yaptırılması zorunlu olacak. Kıyı tesisleri tarafından araç veya yolcu için alınan ayak bastı ücretleri Türk lirası olarak belirlenecek. Ayrıca, deniz ve iç sular ulaşımının geliştirilmesi amacıyla, düzenli seferlerde ayak bastı ücretleri için idare tarafından tavan ücretler belirlenecek.

TÜRKİYE İLE KKTC ARASINDA ALTERNATİF UYGULAMALAR OLABILIR

Uygunluk yazısı almak için, Akdeniz ve Karadeniz’de bulunan liman devleti denetimi mutabakat muhtıralarında geminin bayrağının siyah listede yer almaması, ve ilgili uluslararası sözleşmelere uygun sertifikalarının tanınmış kuruluşlarca verilmiş olması gibi koşulların sağlanması lazım. İdare, gemilerin yaşı ve kondisyonunu dikkate alarak her iki şartın da talep edilebileceğini belirtmektedir.

Eğer bu mutabakat belgelerinde geminin bayrağıyla ilgili değerlendirme kaydı yoksa, hat izni düzenlenmeyecek. Türkiye ile KKTC arasındaki taşımacılığa ilişkin alternatif uygulamalar yapılması söz konusu. Kıyı tesisleri arasında düzenli sefer yapacak işletmecilere uygunluk yazısı verilmesi için, Türk bayraklı gemilere önsörvey, yabancı bayraklı gemilere ise liman devleti denetimi yapılması gerekecek.

Şehirlerarası veya Güney Marmara ile Ege Denizi’ndeki adalara yönelik taşımacılık yapan işletmecilerin, online bilet satış sistemi kurması ve bilet kotasını en fazla %10 ile sınırlaması gerekecek. İsim ya da ticaret unvanı değişikliği durumunda, işletmecilerin liman başkanlığına en geç 5 iş günü içinde bilgi vermesi zorunlu hale getirildi. İdare, hat izninin yeni adıyla düzenlenmesi için işletmeciye 2 ay süre tanıyacak. Yönetmelik ise 3 ay sonra yürürlüğe girecek.

Yeni Yönetmelik, Deniz Taşımacılığında Değişim Getiriyor
Yorum Yap
Bizi Takip Edin