1. Haberler
  2. Dünya
  3. Gece Işığı Kalp Krizi Riskini Artırıyor!

Gece Işığı Kalp Krizi Riskini Artırıyor!

featured

Yeni bilimsel çalışmalar, geceleri yapay ışığa maruz kalmanın kalp hastalıklarıyla olan ilişkisini ortaya koydu. Bilim insanları, bu durumun kalp rahatsızlıkları riskini arttırabileceğini belirtiyor.

Geceleri, elektronik cihazlardan, sokak lambalarından veya tam olarak kapatılamamış perdelerden gelen ışık, uyku kalitesini olumsuz etkiliyor. Avustralya’daki araştırmacılar, bu yapay ışığın vücudun “sirkadiyen ritmi” olarak adlandırılan doğal saatini bozarak, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.

IŞIK SENSÖRLERİYLE YAPILAN ARAŞTIRMA İngiltere’de gerçekleştirilen araştırmada yaklaşık 90 bin katılımcıya ışık sensörleri taktırıldı. Bu cihazlar, uyku sırasında maruz kaldıkları ışık seviyelerini ölçtü. Elde edilen veriler, koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu ve felç gibi kalp rahatsızlıkları ile kıyaslandı.

ARTAN IŞIK RİSKİ BÜYÜTÜYOR Gece boyunca daha fazla ışığa maruz kalan bireylerin, bu beş hastalığın riskini taşıma olasılıkları daha yüksekti. İlgili durum, uyku süresi veya kalitesine bakılmaksızın geçerliydi. En yüksek ışığa maruz kalan katılımcılarda, kalp yetmezliği görüme oranı yüzde 56, kalp krizi geçirme oranı ise yüzde 47 daha fazlaydı. Ayrıca, koroner arter hastalığına yakalanma riski yüzde 32, felç geçirme riski ise yüzde 30 artış göstermekteydi. Özellikle geceleri ışığa daha fazla maruz kalan kadınlar kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalığı açısından daha büyük bir risk altındaydılar. Genç bireyler de kalp yetmezliği yönünden daha hassas bir gruptu.

UYKU DÜZENİ ÜZERİNE ETKİSİ Araştırmacılar, yapay ışığa maruz kalmanın vücudun doğal uyku-uyanıklık dengesini bozduğuna dikkat çekti. Bu doğal saat sorunu, metabolizma ve damarlarla ilgili değişiklikleri tetikleyerek kalp rahatsızlıklarının riskini artırabilir.

Gece Işığı Kalp Krizi Riskini Artırıyor!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin