İngiltere’deki büyük ölçekteki görüntüleme projesinin sağladığı veriler, kalp hastalıkları ve kanser gibi yaygın sağlık sorunlarını önleme hedefi taşıyor.
Bilim insanları, dünyanın en büyük insan görüntüleme çalışması kapsamında 100 bin gönüllünün beyin, kalp ve diğer organlarının tarama işlemini başarıyla tamamladı.
Bu önemli gelişme, 11 yıllık kapsamlı bir projenin sona erdiği aşama olarak tarihe geçti.
BBC’nin haberine göre, UK Biobank’ın baş bilimcisi Prof. Naomi Allen, “Araştırmacılar, elde edilen görüntüleme verilerini mevcut diğer verilerle birleştirerek hastalıkları erken evrede teşhis etmeyi ve tedavi yöntemlerini daha erken bir aşamada uygulamayı hedefliyorlar” ifadelerini kullandı.
Elde edilen veriler, kalp hastalıkları ve kanser gibi yaygın sağlık sorunlarına karşı yeni önleme yöntemleri geliştirmek amacıyla dünya genelindeki araştırma ekiplerine düşük maliyetle erişim imkanı sunuyor.
Taraması tamamlanan 100 bininci gönüllü olan Steve, “Anneme birkaç yıl önce erken evre demans teşhisi kondu ve durumu şu an pek iyi değil. Bu yüzden, geleceğin benim gibi insanlardan neler öğrenebileceği için araştırmalara daha fazla destek vermek istiyorum” şeklinde düşüncelerini paylaştı.
BEŞ SAATLİK RANDEVU
Bu devasa tıbbi görüntüleme çalışması, İngiltere’deki dört merkezde her gün, haftanın yedi günü 13 saat boyunca devam ediyor. Katılımcılara, beş farklı türde MRI, X-ray ve ultrason cihazıyla tarama yapabilmeleri için beş saatlik bir randevu sunuluyor.
Toplanan veriler anonim hale getiriliyor ve Steve gibi gönüllüler, yalnızca radyograflar ciddi bir sağlık sorunu tespit etmediği sürece bireysel geri bildirim almıyorlar.
Proje, gönüllülerin soyadı ve yaşadıkları bölge gibi kişisel bilgilerin paylaşımını engelliyor.