Bel ağrısı, dünya genelinde engelliliğe yol açan en önemli nedenlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu sağlık sorunu için pahalı ergonomik sandalyelere yönelmek yerine, oldukça basit bir çözüm olan yürüyüşe yönelmek mümkün.
Günde 100 dakika yürüyenlerin bel ağrısı riski yüzde 23 azalıyor
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, 11 binden fazla yetişkinin sağlık verileri incelendi. Araştırmada, katılımcıların bir hafta boyunca bel ve uyluklarına takılan ivmeölçerler sayesinde günlük yürüyüş süreleri ve hızları kaydedildi.
Günde 78 dakikadan az yürüyen bireylere kıyasla, 78 ila 100 dakika yürüyenlerin kronik bel ağrısına yakalanma riski yüzde 13 daha düşük bulundu.
Günde 100 dakikadan fazla yürüyen bireylerde ise bu risk oranı yüzde 23’e kadar yükseliyor.
Yürüme hızının da sağlığa katkısı olduğu gözlemlense de, araştırma ekibi, toplam yürüme süresinin, yürüyüş temposundan daha belirleyici bir faktör olduğunu belirtiyor.
Çalışmanın başyazarı sağlık bilimci Rayane Haddadj, “Günlük yürüyüş süresinin bel ağrısı riskini azaltmada yürüyüş hızından daha önemli olduğunu gösteriyoruz,” şeklinde açıklamada bulunuyor.
Hareketsizlik çağında basit bir çözüm: Yürümek
Modern yaşamın getirdiği hareketsiz yaşam tarzı, bel ağrısı gibi pek çok sağlık sorununu tetikliyor.
Diğer yandan, yürüyüş sadece bel ağrısını önlemekle kalmaz; aynı zamanda beyin sağlığını destekler, kalp hastalığı riskini azaltır, yaratıcılığı artırır ve yaşam süresini uzatır.
Araştırmacılar, bu bulguların sağlık politikalarında yürüyüşe dair teşviklerin artırılması gerektiğine işaret ettiğini vurguluyor.
Yürüyüş, hem kolayca uygulanabilir hem de maliyeti düşük bir önleyici sağlık stratejisi olarak değerlendirilebilir.