Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda 17 Nisan’dan itibaren başlatılan üçlü pist operasyonu çerçevesinde, 2 Temmuz’da bir saatte 81 uçağın kalkış yaptığını ve bunun bir rekor olduğunu açıkladı.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirilen bu operasyonla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
“KALKIŞ TAKSİ SÜRESİNİ 15 DAKİKAYA, İNİŞ TAKSİ SÜRESİNİ 12 DAKİKAYA DÜŞÜRMESİ HEDEFLENİYOR”
17 Nisan’dan itibaren başlayan ve üç uçağın eş zamanlı iniş veya kalkışını mümkün kılan üçlü pist operasyonu sayesinde 2 Temmuz’da rekor bir başarı elde edildiğine dikkat çeken Uraloğlu, “Kalkış taksi süresini 15 dakikaya, iniş taksi süresini ise 12 dakikaya çekmeyi planlıyoruz. Bu operasyonla verimliliği artırmakla kalmadık, çevresel kazanımlar da elde ettik. 17 Nisan’dan itibaren meteorolojik uygunluk durumunda, kalkış işlemlerini 06.00-09.00, inişleri ise 09.00-12.00 ve 22.00-00.00 saatlerinde gerçekleştirdik. Üçlü pist operasyonu çerçevesinde yapılan hava sahası düzenlemeleri, uçuşların yaklaşım ve yer hareketleri açısından daha etkin bir şekilde yönetilmesini sağladı.” şeklinde konuştu.
– “HER UÇAK BAŞINA 300 KİLOGRAM YAKIT TASARRUFU SAĞLANACAK”
Uraloğlu, yeni hava sahası tasarımı sayesinde uçakların daha az manevra ile doğrudan iniş ve kalkış yapacak şekilde yönlendirileceğini belirtti ve bakın açıklamasına devam etti:
“Bu durum, düşük irtifa seviyelerinde uçuş süresinin kısalmasını sağlayarak, emisyonların en yoğun olduğu aşamada doğrudan bir azalma etkisi oluşturuyor. Uçakların kalkış öncesindeki taksi süresini 16 dakikadan 15 dakikaya, iniş sonrası terminale geçiş süresini 13,8 dakikadan 12 dakikaya düşürmeyi; ayrıca iniş trafiklerinin ortalama uçuş süresini yaklaşık 4 dakika azaltmayı amaçlıyoruz. Böylece, her uçak başına kalkış taksi süresinde 80 kilogram, iniş taksi süresinde 60 kilogram ve bekleme süresinde 300 kilogram yakıt tasarrufu sağlayacağız.”
“BEKLEME SÜRESİ YÜZDE 30 AZALDI”
Bu sürelerdeki kısalmaların çevreye olumsuz etkilerini azaltma hedefini de vurgulayan Uraloğlu, uçak başına kalkış taksi süresinden 0,25 ton, iniş taksi süresinden 0,18 ton ve bekleme süresinden 0,9 ton karbondioksit salınımını azaltmayı hedeflediklerini kaydetti. Önceki çift pist yapısının, uçakların havada bekleme süreleriyle karbondioksit ve gürültü seviyelerini artırdığını belirten Uraloğlu, yeni hava sahası tasarımı ve üçlü pist operasyonunun hava trafiğindeki ortalama bekleme süresini yüzde 30 oranında kısalttığını ifade etti. Bu durum, motor çalıştırma süresine bağlı olarak, gürültü üretme süresini de azaltmaktadır. Gece saatlerindeki yaklaşma süresinin ortalama 3 dakika kısalması, özellikle gece sessizliğine duyarlı bölgelerde yüzde 20’ye varan bir gürültü azalması anlamına geliyor.” dedi.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın hem hava trafiği hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından dünyanın en ileri havalimanlarından biri haline getirme çalışmalarında kararlılıkla ilerlediklerine vurgu yaparak, “İstanbul Havalimanı, artan yolcu ve kargo trafiğini daha verimli bir şekilde yönetebilecek düzeye ulaştı. Üçlü pist operasyonu, İstanbul Havalimanı’nın yıllık 200 milyon yolcu hedefine ulaşma yolundaki önemli bir aşamayı temsil etmektedir.” ifadelerine yer verdi.