MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “Liselere Geçiş Sistemi Kapsamında Merkezi Sınava İlişkin İstatistiki Bilgiler” başlıklı raporunu yayımladı.
Bu raporda, LGS’de tam puan alan öğrencilerin illere göre dağılımları, resmi ve özel ortaokullarda tam puan almış öğrencilerin oranları, imam hatip ortaokulları ile diğer okulların tam puan alan öğrencilerin sayıları ve bu yüzdeleri ile soruların ayırt ediciliğine dair detaylı bilgiler sunuldu.
Elde edilen verilere göre, LGS’deki tüm testlerdeki soruların, başarılı ve daha az başarılı öğrencileri ayırt etme kabiliyeti, dünya genelinde yüksek ayırt edicilik düzeyi olarak kabul edilen 0,40 oranının üzerinde gerçekleşti.
Özel olarak değerlendirildiğinde, Türkçe sorularının ayırt edicilik düzeyi 0,47 olarak belirlenirken, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları için bu oran 0,56, din kültürü ve ahlak bilgisi soruları için 0,55, İngilizce soruları için 0,67, matematik soruları için 0,56 ve fen bilimleri soruları için 0,53 olarak ölçüldü.
Ayırt edici sorular genellikle başarılı öğrenciler tarafından doğru yanıtlanıyor
Söz konusu rapor, dünya genelindeki eğitim verilerini ölçmeyi amaçlayan ve geniş kabul gören bir yazılım aracılığıyla hazırlanmıştır.
Bu yazılım çerçevesinde, bir sınav sorusunun ayırt edicilik indeksinin 0,40 ve üzeri olması, eğitim otoritelerince yüksek ayırt edicilik seviyesi olarak tanımlanmaktadır. Bu değer, bir sorunun genel başarı düzeyi yüksek olan öğrenciler ile düşük olanları ne ölçüde ayırt edebildiğini göstermektedir.
Yüksek ayırt ediciliğe sahip sorular, genellikle başarılı öğrenciler tarafından doğru yanıtlanırken, daha az başarılı öğrenciler için bu sorular zorlayıcı olabilmektedir.