Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Lahey Grubu’nun Kolombiya’nın başkenti Bogota’da gerçekleştirdiği toplantının ardından kabul edilen ortak bildiriye ilişkin ülkenin tutumu hakkında bir yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, 15-16 Temmuz tarihlerinde düzenlenen toplantının ardından hazırlanan ortak bildirinin Türkiye tarafından desteklenmediği yönündeki iddiaların kesinlikle asılsız ve yanıltıcı olduğu vurgulandı.
Bakanlığın açıklamasında, “Bu tür konularda tecrübe ve bilgi sahibi olan herkesin bileceği üzere, uluslararası toplantılarda alınan kararlar ve ortak bildiriler genellikle belli bir zaman dilimine yayılmaktadır.” ifadesine yer verildi. Bogota toplantısında oluşturulan ortak bildirinin, katılımcı ülkelerin 20 Eylül’e kadar onayına açık olduğu belirtildi. Toplantıda yer alan 30 ülkeden yalnızca 12’sinin bildiriye katılım bildirdiği kaydedildi.
Açıklamada, toplantı sonrasında yayımlanan ortak bildirideki bazı maddelerin, Türkiye’nin uluslararası hukuki yükümlülükleri açısından kurumlar arası koordinasyon gerektirdiği ve bu nedenle, bildirinin onaylanmadan önce ilgili tüm kurum ve kuruluşların gerekli hazırlıkları tamamlaması gerektiği ifade edildi.
Ek olarak, bildiride belirtilen tedbirlerin büyük bir kısmının Türkiye tarafından zaten uygulandığına dikkat çekildi. Türkiye, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Filistinlilerin haklarını korumaya yönelik her türlü girişimi güçlü bir şekilde destekleyeceğini bildirdi. Açıklamada, Türkiye’nin Gazze politikasının eksik bilgiye dayanarak ve kötü niyetle değerlendirilmemesi tavsiye edildi.