Tütün kullanımı, Türkiye ve dünya genelinde önlenebilir ölümlerin en belirgin nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türü, kalp-damar hastalıkları ve KOAH gibi rahatsızlıkların temel sebepleri arasında tütün ve tütün ürünleri yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2023 verilerine göre, 15 yaş ve üzeri bireylerde tütün ürünü kullanımı yüzde 34,8 seviyesinde. Her yıl, Türkiye’de yaklaşık 100 bin kişi, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Tütün ve tütün ürünleri ile mücadeleyi güçlendirmek için Sağlık Bakanlığı tarafından “Dumansız Türkiye” kampanyası başlatıldı. Bu kampanya ile birlikte, “Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2024-2028” hazırlandı. Plan, tütün ürünü kullanımının önüne geçilmesini ve gençler başta olmak üzere toplumun korunmasını hedefliyor. Yapılan iller arası denetimlerde ise toplamda 40 bin 266 denetim gerçekleştirilmiş ve 3 bin 718 ihlal tespit edilmiştir.
671 SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ HİZMET VERİYOR
Sağlık Bakanlığı, tütün kullanımını bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sunuyor. 2009 yılında sadece 62 sigara bırakma polikliniği bulunurken, 2025 yılı Haziran ayı itibarıyla Türkiye genelinde toplam 671 poliklinik hizmet vermeye başlamıştır. Bu poliklinikler ve ALO 171 hattı, entegre bir çalışma yürütmektedir.
Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar, 2011 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanmakta ve sigara bırakma polikliniklerinde hekimler tarafından uygun görülen hastalara ücretsiz olarak sunulmaktadır. 2025 yılında 72 bin 752 kişi, bu ilaçlardan faydalanma imkanı bulmuştur.
SİGARA BIRAKMA POLİKLINİKLERİNE BAŞVURU SAYISI YÜZDE 85 ARTIŞ GÖSTERDİ
Tütün ürünlerinin zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak için Sağlık Bakanlığı, 20 Mayıs-10 Temmuz tarihleri arasında “Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir” temalı bir kampanya düzenlemiştir. Bu kampanya sırasında, tütün ürünü kullanan 188 bin 760 kişi ile iletişim sağlanmış ve 168 bin 601 kişi sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilmiştir. Kampanya süresince polikliniklere yapılan başvuru sayısı, 2024 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 85 oranında artış göstermiştir.
KAMU KURUMLARINA YÖNELİK SİGARA BIRAKMA DANIŞMANLIĞI HİZMETİ BAŞLADI
Sağlık Bakanlığı, kamu kurumlarına “Yerinde Sigara Bırakma Danışmanlığı Hizmeti” sunmaya başlamıştır. İlgili hizmet, öncelikle Bakanlık Bilkent Yerleşkesi, İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nda uygulanmaya konulmuş olup, tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılması için çalışmalar sürdürülmektedir.
ÇEVRİM İÇİ SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİK HİZMETİ
Sağlık kurumlarına gidemeyen hastaların sigara bırakma poliklinik hizmetlerinden faydalanabilmesi amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından çevrimiçi sigara bırakma poliklinik hizmeti sunulmaya başlanmıştır. Uzaktan erişimle sağlanan bu hizmetin daha geniş bir kitleye ulaşması için de çalışmalar devam etmektedir.
Ayrıca, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya üzerinden kampanyaya yönelik hazırlanan “Dumansız Türkiye” kamu spotunu paylaşarak, “Tütünle Mücadelede 16. Yıl. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için, daha sağlıklı yarınlar için, hep birlikte daha güçlü, dumansız Türkiye” mesajını iletmiştir.