1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kayıt Dışı E-Ticaret Geliri: 44,5 Milyar Lira!

Kayıt Dışı E-Ticaret Geliri: 44,5 Milyar Lira!

featured

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığından elde ettiği verilere göre, dijital ortamda gerçekleştirilen alışverişlerdeki artış, kayıt dışılık analizlerini hızlandırdı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformlarından yapılan satışların gelirlerini incelemeye aldı. Bu satışlardan elde eden kişilerin mükellefiyet durumları ile hasılatlarının vergi beyanlarına uygunluğu üzerine yapılan analizlerde önemli uyumsuzluklar tespit edildi.

2021-2022 dönemine ilişkin analizler sonucunda 13 bin 494 mükellefin, 18 milyar liralık hasılatı kayıt dışı bıraktığı belirlenirken, 2023-2024 dönemine yönelik 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar lira tutarındaki hasılatı kayıtlara girmediği görüldü.

Bu doğrultuda toplamda 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira tutarında kayıt dışı hasılat tespit edildi.

– BİR KİŞİNİN GELİRİ İLE BEYANI ARASINDA 122 MİLYON LİRA FARK BULUNDU

Ayrıca, hiç mükellefiyet kaydı olmadan ticari faaliyet yürüten kişiler de belirlendi. Detaylı incelemeler sonucu sektördeki kayıt dışılıkla ilgili dikkate değer bulgular elde edildi.

Örneğin, bir gerçek kişinin 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 bin 562 işlem gerçekleştirdiği ve toplamda 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği tespit edildi. Bu kişinin, e-ticaret gelirleri ile vergi beyanları arasında 122 milyon lira fark bulunduğu ve vergi ödemediği belirlendi.

– İZAHA DAVETLE 2 MİLYAR LİRALIK BEYAN

Vergi daireleri, belirlendiği üzere mükellefleri izaha davet etmeye başladı. Riskli olarak değerlendirilen mükelleflerden ilk aşamada 3 bin 147’si uyum sağladı ve toplam 2 milyar lira gelir beyan etti.

Mükellef kaydı olmayan 190 kişi üzerinde yürütülen izaha davet çalışmaları sonucunda da 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah beyan edildi.

İzaha davet sonucunda beyanlarında gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanırken, yanıt vermeyen veya beyanname vermekten kaçınanların hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreçleri başlatılacak.

Öte yandan, e-ticaret sektöründe ödemelere 1 Ocak tarihinden itibaren yüzde 1 stopaj uygulaması getirilmişti.

– “VERGİ KAYBINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşmeyle birlikte vergi kaybının tespitinin daha da kolaylaştığına değinerek, “Kayıt dışılıkla mücadele konusundaki kararlılığımız sürüyor. e-Ticaret platformlarından gelir elde eden herkes vergisini ödemekle yükümlü. Vergi cezasıyla karşılaşmamak isteyen tüm mükellefleri, gönüllü olarak beyanlarını güncellemeye davet ediyoruz. Dijitalleşen dünyada vergi kaybına izin vermeyeceğiz. Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bu yıl başlayan tevkifat uygulaması, kayıt dışılıkla mücadelede önemli katkılar sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Kayıt Dışı E-Ticaret Geliri: 44,5 Milyar Lira!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin