Hong Kong Çin Üniversitesi’nden bilim insanları, Ay’daki topraktan su çıkarabilen ve bu suyu oksijen ile kimyasal yakıta dönüştürebilen yenilikçi bir teknoloji geliştirdi. Bu yeni araştırma, Ay yüzeyindeki toprakların yaşamı sürdürebilme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
Euronews haber sitesinin bildirdiğine göre, geliştirilen teknoloji, Ay toprağından su elde edilmesini sağlamakta ve bu suyun karbondioksiti oksijen ve yakıta dönüştürmek için kullanılabileceği belirtiliyor.
Cell Press dergisinde yayımlanan Joule adlı çalışmanın sonuçları, bu buluşun gelecek derin uzay keşifleri için yeni fırsatlar sunabileceğini ortaya koydu. Geliştirilen teknoloji ile Ay’a temel kaynakların taşınma maliyetinin düşürülmesi mümkün hale gelecek.
“BUNU HAYAL ETMEMİŞTİK”
Baş araştırmacı Lu Wang, konuya ilişkin olarak, “Ay toprağındaki ‘sihri’ hiçbir zaman tam anlamıyla hayal etmemiştik,” şeklinde bir yorumda bulundu.
Diğer yandan, araştırmalar, Ay yüzeyinden su çıkarmak için mevcut olan yöntemlerin birden fazla enerji yoğun adım içerdiğini ve bu süreçte kullanılan karbondioksit miktarının ayrıntılı olarak belirtilmediğini gösteriyor.
Ay’ın zorlu koşulları, şiddetli sıcaklık değişimleri, radyasyon ve düşük yerçekimi gibi etmenlerle birleştiğinde, topraktan daha fazla oksijen ve su elde etmeyi güçleştiren bir unsur olarak öne çıkıyor.
Ayrıca, astronotların nefeslerinden çıkan karbondioksit, ekip üyeleri tarafından ihtiyaç duyulan su, yakıt ve oksijenin tamamını karşılamada yetersiz kalabileceği belirtiliyor.