1. Haberler
  2. Gündem
  3. Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nda 51. yılı kutladı

Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nda 51. yılı kutladı

featured

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda gerçekleştirilen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Töreni’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının barış ve özgürlüğe kavuştuğu Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümünü kutlamanın heyecanını taşıdığını ifade etti.

Erdoğan, Lefkoşa’da kendilerini sıcak kalplilikle karşılayan herkese teşekkür ederek, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı içtenlikle kutladığını dile getirdi.

KKTC’nin her köşesine selam ve sevgilerini ileten Erdoğan, devamında şunları kaydetti:

“Türkiye’deki 86 milyon kardeşinizin kalbi, dün olduğu gibi bu gün de yanınızda. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümünde, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü için can veren şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Kahraman gazilerimize ise sağlık ve bereket dolu bir yaşam diliyorum. Bu vesileyle Kıbrıs Barış Harekatı’nın güçlü liderliğini üstlenen dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit’i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ı, Kıbrıs davasına gönül vermiş Alparslan Türkeş’i anarken, Londra Zürih Anlaşması ile Kıbrıs Barış Harekatı’nın hukuki zeminini hazırlayan şehit Başbakanımız Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’yu ve bu süreçte katkı sunan tüm devlet büyüklerini de minnetle selamlıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türkü’nün egemenlik ve özgürlük mücadelesinde önemli bir rol oynamış merhum Doktor Fazıl Küçük ile KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı da rahmetle andığını vurguladı.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın, Kıbrıs Türk halkına yönelik sistematik ihlaller ve saldırılar karşısında atılmış meşru bir adım olduğunu belirten Erdoğan, “51 yıl önce bugün, Türk ordusu ve kahraman mücahitlerimizle birlikte Enosis hayali kuranları hüsrana uğrattık. Ada’ya barış ve huzur geldi. Harekatın başlamasıyla Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını dünya bir kez daha gördü.” dedi.

“KIBRIS’IN BÜTÜN ÇİÇEKLERİ MAKARİOS’UN ADA’YA BULAŞTIRDIĞI KANIN KOKUSUNU SİLEMEDİ”

Barış Harekatı’nın yanında, bu sürecin önemine de değinen Erdoğan, gençlerin 50-60 yıl önce yaşanan olayları iyi bilmeleri gerektiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı, 1955’te başlayan EOKA terörünün, 1974 yılına kadar Kıbrıs Türk halkını nasıl zulüm ve baskı altında bıraktığını anlatarak, şunları ekledi:

“EOKA’nın silahları yalnızca cana değil, kimliğe, onura ve varoluşa da yönelmişti. 1571’den beri Ada’nın asli unsuru olan Kıbrıs Türk halkı, kendi topraklarında sığınırcasına yaşamak zorunda bırakıldı. O günlerin dehşetini anlatmak kolay değil, fakat bir gerçek var ki, ‘Kıbrıs’ın bütün çiçekleri Makarios’un Ada’ya bulaştırdığı kanın kokusunu silemedi.’ Bu topraklar, dile bile getirilmesi zor olan vahşet günlerine tanıklık etti.

Bugün bazı kişiler geçmişin tamamen unutulmasından yana. Ancak biz Kumsal Katliamı’nı, Kanlı Noel vahşetini ya da Erenköy Direnişi’ndeki şehit gençlerimizi nasıl unutabiliriz? Lefkoşa Devlet Hastanesinde saldırıya uğrayan masum insanlarımızı, kefen bulamazken çarşaf toplayan annelerimizi nasıl göz ardı edebiliriz? Dream gibi mücahitleri ve Kıbrıs Türk halkına yapılan tüm mezalimi asla unutmamız mümkün mü? Elde edilen kazanımlar, yarım asır süren ambargolar ve yaşanan acılar, bizlerin hafızasında daima kalacak. Biz Kıbrıs Türkü kardeşlerimize yapılan zulümleri asla unutmuyorum, ve unutturmamak içinde ne gerekiyorsa yaparız.”

“KIBRIS TÜRKLERİNİ AZINLIK OLARAK GÖRMEK

Erdoğan, “Rumlar Kıbrıs Türklerinin tek başına sahibi olmalarına izin vermeyeceklerini bildiklerinden çözümsüzlük peşindeler. Kıbrıs Türk tarafı yapıcı bir irade oluşturduğunda, Rumlar teklif edilen planları her seferinde reddetmişlerdir.” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türklerini azınlık olarak görmek isteyenlerin sadece hükümetlerine yamamaya çalıştıklarını anlatan Erdoğan, “Kıbrıs Türk tarafının önerdiği federal çözüm modelini kabul etmeyen Rumlar, 1960 tarihli ortaklık devletinde olduğu gibi iki toplumlu, iki kesimli federal model önerilerini de reddetmişlerdir.” dedi.

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Töreni’nde Erdoğan, şunları ekledi:

“Kıbrıs Türklerinin kaybedecek bir yılı daha kalmadı. Artık tükenmiş federasyon modeline dayanan Birleşmiş Milletler parametreleriyle vakit kaybedemeyiz. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın iki devletli çözüm vizyonunu tüm gücümüzle destekliyoruz. Tüm dünyaya duyuruyoruz; uluslararası toplum Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımalı ve diplomatik ile ekonomik ilişkileri bir an önce kurmalıdır.”

Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda görünürlüğünün artığını ifade ederken, “Rumlar kendilerini Ada’nın tek sahibi gibi göstermek istese de, Türk Devletleri Teşkilatı’nda, İslam İşbirliği Teşkilatı’nda ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda temsil edilen bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır.” dedi.

Hankendi’deki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağının dalgalandığını vurgulayan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e ve Azerbaycan halkına Kıbrıs davasına verdikleri destek için teşekkür etti.

“ZORLUKLARI BİRLİKTE AŞIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada 51 yıl önce olduğu gibi aynı inanç ve kararlılıkla buluşulduğunu belirterek, “Anavatan Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti geçmişte nasıl birlikteyse, bugün de aynı azimle yolumuza devam ediyoruz. Zorlukları birlikte aşıyoruz, geleceğimizi birlikte inşa ediyoruz.” diye ifade etti.

Kıbrıs Türkü’nün hayat standartlarını yükseltecek projeleri yine birlikte geliştirdiklerine değinen Erdoğan, temeli atılan Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi’nin ilk etabıyla açılışı yapılan Lefkoşa Çevre Yolu ikinci etap ile Yeni Maraş Sağlık Merkezi’nin hayırlı olmasını istedi.

Erdoğan, 3 Mayıs’ta açılışına katıldığı Cumhuriyet Yerleşkesi gibi yeni projelerin kardeşliğin simgesi olacağına inandığını belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin turizm, eğitim, teknoloji ve dijitalleşme alanında öne çıkması için desteklerin süreceğini bildiren Erdoğan, 1-4 Mayıs tarihlerinde Lefkoşa’da gerçekleştirilen TEKNOFEST’e gösterilen ilginin umut verici olduğunu kaydetti.

Erdoğan, “İnşallah, birlikte önemli projelere, başarılara ve zafere imza atacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini Rauf Denktaş’ın mısralarıyla sonlandırmak istediğini dile getirerek, “Merhum Denktaş diyor ki; ‘Kim demiş ki benim için bu beldede ati yok? Kim demiş ki bu toprakta Türk oğlunun hakkı yok? Bu diyarlar sizin için etmez diyen cahil kim? Haykırıyorum, cevabı verin bunu fazla gören kim?'” şeklinde aktardı.

Erdoğan, kim ne derse desin, Türkiye’nin desteğiyle Kıbrıs Türkü’nün kendi topraklarında özgürce yaşamaya devam edeceğini belirterek, “Bırakın eski acıları yaşatmayı, kimsenin engel olamayacağı bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti inşa edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitleri rahmetle andı, gazilere sağlıklı bir hayat diledi ve özellikle Azerbaycan, Pakistan ve Bulgaristan’dan gelen değerli misafirlere teşekkürlerini iletti. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın Kıbrıs Türk halkına ve tüm millete kutlu olmasını belirtti.

NOTLAR

Tören, saygı duruşuyla başladı ve ardından İstiklal Marşı okundu. Türkiye ve KKTC bayrakları göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmalarının ardından geçit törenini izledi.

Askeri birlikler, bando takımı ve üniversite öğrencilerinin yer aldığı geçit töreni sırasında Erdoğan, yanına gelen çocukla kısa bir sohbet gerçekleştirdi.

Törene, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, AK Parti genel başkan yardımcıları ve bazı milletvekilleri katıldı.

Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nda 51. yılı kutladı
Yorum Yap
Bizi Takip Edin